Meny

Solberg: – Gjør inntrykk

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) reiser til Flatanger i forbindelse med katastrofebrannen. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) sier det gjør inntrykk å oppleve to store branner på kort tid. – Kombinasjonen av brann, naturkrefter og sterk vind viser seg å være utrolig farlig, sier hun.

Store deler av området på Sørneshalvøya i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag er slukt av flammene i brannen som oppsto sent mandag kveld.

– Først og fremst går mine tanker til dem som er berørt av brannen i Nord-Trøndelag og som opplever en svært dramatisk situasjon. Heldigvis ser det så langt ikke ut som det er fare for liv og helse, men det er selvfølgelig en fortvilet situasjon for alle som har mistet hus og eiendelene sine. Det brenner fortsatt, og det er svært utfordrende og uavklart på grunn av den kraftige vinden og vanskelige arbeidsforhold for mannskapene, sier statsminister Erna Solberg.

Les også: 139 bygninger anses som tapt i brannen

Hun forteller at det gjør stort inntrykk å oppleve to store branner på kort tid, og viser til katastrofebrannen i Lærdal tidligere i januar.

– Det gjør sterkt inntrykk. Denne sprengkraften som ligger i tørt vær, sterk vind og sterke naturkrefter, viser at vi er sårbare, sier hun.

Omfattende skader

Skadeomfanget på bygningsmassen i Flatanger er svært omfattende, og store deler av det 15 kvadratkilometer store området er utbrent, ifølge en pressemelding fra kommunen.

Det ble tidligere meldt om at strøm- og telefonnett er ute av drift, men dette viser seg å ikke være helt korrekt.

– Områdene i kommunen som ikke er evakuert, skal ha strøm, men jeg kan ikke svare for det evakuerte området, sier rådmann Rune Strøm i Flatanger kommune til NTB.

Direkte TV-bilder: Følg katastrofebrannen fra Flatanger her

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier til insidetelecom.no at han ber folk i Flatanger om å ikke sende bilder fra mobilene, fordi det tar stor kapasitet fra mobilnettet.

Foreløpig er mobilnettet oppe.

Det er 33 fastboende personer i rundt 20 boenheter i brannområdet, som ligger på Sørneshalvøya, sørvest i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag fylke.

I tillegg er det 77 hytter og fritidsboliger. Det er også flere reiselivsanlegg, småbåthavn og kaianlegg i området.

Alle fastboende er evakuert og i sikkerhet, og ingen av fritidseiendommene var i bruk på det aktuelle tidspunktet, melder kommunen.

Tradisjon for å hjelpe

– Vi må planlegge beredskapen vår sånn at vi tar hensyn til at kombinasjonen brannfare og sterk vind kan gi katastrofale omfang.

Det viktigste nå er å få kontroll over brannen og brannslukkingen, sier statsministeren videre.

– Så er det kommunen sammen med fylkesmannen som må vurdere oppfølgingsarbeidet etter brannen. Det gjelder både kapasitet på boliger og gjenoppbygging. Så er det sånn at storsamfunnet har en solid tradisjon for å hjelpe når kommuner rammes av sånne store katastrofer, sier Solberg.

Justisministeren møter brannofre i Flatanger

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ankom onsdag ettermiddag brannrammede Flatanger kommune i Nord-Trøndelag.

Justisministeren ankom Lauvsnes i Flatanger like etter klokken 16 onsdag.

– Det er viktig for meg å følge opp de som er involvert i dette og høre om de har fått den hjelpen de har hatt behov for, sier Anundsen.

Han returnerer fra den brannrammede kommunen senere i kveld, men skal først blant annet ha et møte med kommuneledelsen.

Les også: 139 bygninger anses som tapt i brannen

Se intervju med Anundsen om brannen i videoen under:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus