Meny

Gelius fikk ikke prestestilling

Gelius fikk ikke prestestilling

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Einar Gelius er skuffet over at et flertall i bispedømmerådet ikke ville ha ham som prest i Ibestad, men sier seg veldig takknemlig for den folkelige støtten han har fått.
Fakta om Einar Gelius

Sammenholdes med sak om Gelius og Ibestad menighet.

• Født 15. mai 1959 i Arendal. Teologisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1985.

• Etter at han ble ordinert prest i 1986 var han fungerende sogneprest i Ørland menighet ogsogneprest i Beitstad og Namdalseid menigheter.

• Sogneprest i Vålerenga menighet fra 1995 til 2011.

• Statssekretær i Jens Stoltenbergs første regjering fra 2000 til 2001.

• I sin tid som sogneprest i Vålerenga ble han innkalt på teppet hos biskopen for en rekke forhold:

• I januar 2009 for å ha forrettet i Arne Næss' begravelse uten prestekjole og «uten de elementer som naturlig hører til i en kirkelig begravelse».

• I februar 2009 for i et intervju med Dagbladet Magasinet å ha satt spørsmålstegn ved grunnleggende kristne dogmer.

• I september 2009 for å ha «begravet» FC Lyn i en radioreklame foran lokaloppgjøret mellom Vålerenga og Lyn.

• I september 2010 etter å ha medvirket til det som av mange ble oppfattet som et homobryllup i Frogner kirke.

• I november 2010 etter å ha utgitt boken «Sex i Bibelen».

• Den siste saken førte til at han ble presset til å si opp sin stilling.

• Eneste søker til stillingen som sogneprest i Ibestad menighet i Troms, men ble tirsdag vraket av Nord-Hålogaland bispedømmeråd.

(Kilder: NTB, Wikipedia)

Til tross for et voldsomt folkelig engasjement, ble den omstridte tidligere Vålerenga-presten Einar Gelius vraket som ny prest i Ibestad i Troms.

Verken fakkeltog, underskriftslister eller en helhjertet støtte fra menighetsråd og kommunens ordfører gjorde inntrykk på Nord-Hålogaland bispedømmeråd. Flertallet bestemte seg for å lyse ut stillingen for fjerde gang, og si nei til Gelius som var eneste søker.

Var kvalifisert

Avgjørelsen innebærer ikke at ansettelsesorganet oppfatter Gelius som ukvalifisert.

– Han var eneste søker, og har de formelle kvalifikasjonene som skal til. Men i avgjørelsen om å utlyse stillingen på nytt ligger det at flertallet i bispedømmerådet mener han ikke har den profil man ønsker i prestestillingen i Ibestad, sier stiftsdirektør Oddgeir Stenersen til NTB.

Han understreker at det ikke gis noen begrunnelse ut over dette fra bispedømmerådet, men sier at søknaden fra Gelius har vært underlagt en svært grundig behandling.

Trist

Gelius er skuffet over utfallet, men sier seg svært takknemlig for den unisone folkelige støtten han har fått i Ibestad.

– Dette er litt trist. Jeg hadde håpet å følge i min bestefars fotspor. Han var prest i Ibestad for 100 år siden. Men jeg er først og fremst utrolig takknemlig for den støtten jeg har fått på Ibestad, sier Gelius til NTB.

Søker ikke igjen

Han sier det er interessant at bispedømmerådet var splittet. Da er det ifølge Gelius «ikke helsvart». Men han vil ikke ta noen omkamp ved å melde seg som søker når stillingen nå utlyses for fjerde gang.

– Dette er en endelig avgjørelse. Flertallet i bispedømmerådet har sagt sitt når de lyser stillingen ut på ny. Jeg ønsker ingen omkamp. Jeg er mest redd for at kirken nå distanserer seg fra folket, sier Gelius.

Paradoks

Han mener det er et lite paradoks at 11 personer i menighetsrådet bestemmer hans skjebne, mens nærmere 850 underskrifter fra Ibestad til støtte for ham ikke betyr noe.

– Da man skilte kirke og stat, var ett av hovedargumentene at nå skal kirken selv få lov til å bestemme i eget hus. Men når man så ser at kirken i Ibestad virkelig engasjerer seg lokalt, har det ingen betydning likevel. Dette er forferdelig trist, sier Gelius.

Han har vår profil

Ibestad-ordfører Dag Brustind (H) sier til NTB at det er en enorm skuffelse i Ibestad over at bispedømmerådet ikke hører på hva folket, menighetsrådet og kommunen sier i denne saken.

– Det har vært et bredt engasjement fra alle sider av samfunnet for å få en prest til Ibestad. Vi finner ikke noen som har sagt at det er noe formelt galt med denne søkeren. Gelius har den profilen som folket i Ibestad og menighetsrådet her ønsker. Vi er meget, meget skuffet over det som har skjedd, sier ordføreren.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus