Meny

Avgjørende dag for Ukraina

Ukrainas president Viktor Janukovitsj (nummer to fra venstre) møtte mandag opposisjonsledere i Kiev. Tirsdag blir en svært viktig dag når nasjonalforsamlingen møtes for å drøfte opposisjonens krav. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas nasjonalforsamling møtes tirsdag for å diskutere hvordan man kan få slutt på den to måneder lange politiske krisen som har krevd flere dødsofre.

Nasjonalforsamlingen møtes etter at president Viktor Janukovitsj og sentrale opposisjonsledere mandag ble enige om at myndighetene skal oppheve de sterkt kritiserte lovene som forbyr og straffer demonstrasjoner hardt.

Krav og protester

Det ekstraordinære møtet i nasjonalforsamlingen skal behandle en serie krav fra opposisjonen.

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko har sterkt advart forsamlingen mot å vedta unntakstilstand, noe landets justisminister truet med mandag.

Les også: Janukovitsj går med på å skrote omstridte lover

Opposisjonen har samtidig oppfordret til en ny massedemonstrasjon på Uavhengighetsplassen i sentrum av hovedstaden Kiev.

I en melding fra presidentskapet mandag kveld het det også at man var villig til å løslate et stort antall fengslede demonstranter, men bare hvis opposisjonen opphever barrikader og fjerner seg fra bygninger som er okkupert.

Avviste tilbud

Opposisjonsleder Arsenij Jatsenjuk har avvist et tilbud fra president Janukovitsj om å bli ny statsminister, mens en annen opposisjonsleder, tidligere verdensmester i boksing Vitalij Klitsjko, ikke var interessert i tilbudet om å bli visestatsminister.

«Et giftig tilbud», kalte han det.

Samtidig som nasjonalforsamlingen i Kiev har krisemøte, besøker Russlands president Vladimir Putin Brussel for å ha et toppmøte med EU-ledere om spenningen i Ukraina.

Etter at møtet i Brussel over, flyr EUs utenrikspolitiske sjef Cathrine Ashton straks til Kiev, ifølge planen. Det internasjonale diplomatiet er ment å bidra til å avslutte krisen.

Se video av okkupasjonen av justisdepartementet mandag:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus