Folkesangeren Pete Seeger er død

Folkesangeren Pete Seeger er død
Folkesangeren Pete Seeger er død
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske folkesangeren Pete Seeger er død, melder avisen The New York Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen bak den berømte antikrigssangen «Where have all the flowers gone» ble 94 år gammel.

Pete Seeger skrev også originalen til den låten «Barn av Regnbuen», i Norge gjort kjent av Lillebjørn Nilsen.

Seeger brukte hele livet på å delta i og utvikle den amerikanske folkesangen. Han var også en markant kritiker av mange sider ved det amerikanske samfunnet og USAs utenrikspolitikk, ikke minst Vietnam-krigen på 1960- og 1970-tallet.

Seeger døde mandag, bekrefter barnebarnet Kitama Cahill-Jackson overfor The New York Times. Seeger døde av naturlige årsaker på sykehuset New York-Presbytarian Hospital.

Arbeiderbevegelsen

Seeger startet sin karriere på 40- og 50-tallet med sanger for arbeiderbevegelsen. Han fortsatte med å skape protestsanger for borgerrettsbevegelsen på 60-tallet og antikrigsbevegelsen på 60- og 70-tallet, og var i de siste årene opptatt av miljøet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som fornyer av den amerikanske folkemusikken ble han en sentral inspirator for kjente musikere som Bob Dylan, Joan Baez og Peter, Paul and Mary, og senere for folk som Arlo Guthrie og Bruce Springsteen.

Nettopp Springsteen hyllet ham på en konsert i Madison Square Garden på 90-årsdagen, sammen med artister som Emmylou Harris og Kris Kristoffersen.

Levende arkiv

Springsteen kalte ham et levende arkiv for amerikansk musikk og samvittighet.

– En dag kom Pete Seeger til den erkjennelse at han skulle være en levende, syngende påminnelse om hele Amerikas historie, sa The Boss i sin hyllest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans første suksess med bandet The Weavers var en versjon av «Good Night Irene», som han lånte fra Leadbelly rundt 1950.

Blant sangene han selv skrev eller trakk fram fra glemselen med nytt arrangement, var «If I Had a Hammer», «This Land Is Your Land» og den moderne klassikeren «Turn, Turn, Turn».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var også han som gjorde «We Shall Overcome» til borgerrettighetsbevegelsens egen sang. Den var opprinnelig en sang slavene i bomullsmarkene sang.

Anklagd av McCarthy

Seegers og The Weavers' karriere ble midlertidig avsporet da han i McCarthy-perioden på 50-tallet ble anklaget for å være kommunist, for øvrig akkurat da han hadde meldt seg ut av partiet.

Det førte til at plateselskapet droppet ham, og at musikken hans ikke kunne framføres på radio, TV eller konserter.

I 1961 ble han dømt til ett års fengsel for å nekte å la seg avhøre av Kongressens komité for uamerikansk virksomhet, men han ble frikjent i ankesaken.

Men han lot ikke det stanse ham, og han la aldri skjul på at han var stolt av å være på venstresiden. At han ikke var noen sovjetkommunist beviste han ved å delta på en konsert for den polske arbeiderbevegelsen Solidaritet i 1982.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og i januar 2009 sang han «This Land Is Your Land» på konserten i Washington der valget av Barack Obama til president ble feiret.

Tapte sitt hjerte til banjoen

Seeger ble født i Paterson i New York i 1919 og fikk interessen for folkemusikk fra sin far, som var musikklærer og opptatt av musikken til kullgruvearbeiderne i Appalachia-fjellene.

Han sa selv at hans vei i livet ble klart for ham da han var med faren på en musikkfestival i Appalachene og tapte sitt hjerte til banjoen.

Han giftet seg i 1941 med sin Toshi, som han levde sammen med i over 70 år til hun døde i fjor.