Årlig leiepris for politibyråkrater: 64 millioner kroner

MODERNE: Dette bygget oppføres for Politidirektoratet på Majorstua i Oslo. Deres nye IKT-avdeling er allerede flyttet inn i nabobygget. Illustrasjon: Dark Arkitekter AS
MODERNE: Dette bygget oppføres for Politidirektoratet på Majorstua i Oslo. Deres nye IKT-avdeling er allerede flyttet inn i nabobygget. Illustrasjon: Dark Arkitekter AS
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 64 millioner kroner blir samlete leieutgifter for Politidirektoratet på Majorstua – Oslo vests smørøye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Leiekostnader Fr Nansensvei 14

Slik er regnestykket:

PDMT (nå underlagt POD) ca. 9200 kvm: 30,5 millioner kroner

Politidirektoratet ca 8000 kvm: 32,5 millioner kroner

30-60 p-plasser a ca 25 000 kr: Ca 750 000 - 1,5 millioner kroner:

Totalt: 63 750 000 til 64 500 000 kroner

Prisen inkluderer drift.

Politidirektorates leieavtale i Oslo Sentrum utløper neste år, og direktoratet trengte nye lokaler. Tideligere har POD holdt til på fire steder i Oslo - nå kommer alle på ett sted.


Her leier de totalt 17.200 kvadratmeter i Fridtjof Nansensvei 14 – like ved Colosseum-senteret, Frognerparken og handlegaten Bogstadveien

Før jul avslørte ABC Nyheter at POD må ut med 32,5 millioner kroner i årlig leie for vel 8000 kvadratmeter de flytter inn i høsten 2015.

Men prisen blir høyere. I tillegg kommer utgifter til parkeringsplasser – samt at POD overtar leieutgiftene til Politiets data- og materielltjeneste (PDMT), pålydende 30,5 millioner kroner.

PDMT nektet på forespørsel å oppgi leieprisen før jul. Først etter at Justisdepartementet har kontaktet POD, har ABC Nyheter fått innsyn i beløpet.

Les også: Politibyråkrater inn i nytt millionbygg

Rapporterer til POD-sjef

PDMT ble i høst lagt ned som særorgan. Fra 1. mars skal det deles inn i to enheter, som begge underlegges Politidirektoratet (POD):

  • De 200 som skal jobbe med IKT, kalles IKT@politiet, og skal rapportere til IKT-direktør Cato Rindal i Politidirektoratet.
  • De 140 øvrige skal jobbe i Fellestjenester@politiet, «en profesjonell leverandør av materiell, samband og fellestjenester til politietaten, og bidra til en god utvikling av norsk politi», ifølge en pressemelding.

Samlet husleie ca. 64 millioner

Husleieutgiftene for IKT@politiets 9200 kvadratmeter i Fridtjof Nansensvei 14 er altså 30,5 millioner i året og inkluderer 40 parkeringsplasser. Mens husleieutgiftene til Politidirektoratet for øvrig er 32,5 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektoratet og dets 200 byråkrater må også ut ut med leiekostnader for mellom 30-60 parkeringsplasser, som ifølge næringsmeglere ABC Nyheter har snakket med vil koste rundt 25.000 kroner per parkeringsplass.

Dermed blir den årlige kostnaden for parkeringsplasser et sted mellom 750 000 og 1,5 million kroner pr år.

Les også: 136 politistudenter utdannet til ledighet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Total leiepris blir med 60 p-plasser rundt 64,5 millioner kroner.

Ifølge Vidar Hjalmar Sandem, seksjonssjef i Politidirektoratets økonomiseksjon, hadde PDMT inngått avtale om leie av 40 parkeringsplasser før de flyttet inn sommeren 2013.

– POD har ikke inngått slik avtale, dette er ikke en del av leieavtalen. Det må lages en egen kontrakt om leie av p-plasser, forklarer Sandem.

– Bygningen var opprinnelig prosjektert med 168 p-plasser, minus 68 som Fridtjof Nansensvei 12 har rett til. Av de gjenstående 100 har som nevnt PDMT leid 40. De resterende 30-60 plasser er tilbudt POD, utdyper Sandem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Slik skal nye Deichmanske se ut

Drøye 10 millioner utenfor Oslo

Fellestjenester@politiet skal i sin helhet ikke inn i bygget på Majorstua. Ifølge POD får de rundt 140 ansatte arbeidssted i Oslo og på Jaren.

Ifølge seksjonssjef Vidar Hjalmar Sandem er leieutgitfene på Jaren ca 10,6 mill.kr per år.

Dette bygget på 4600 kvadratmeter ble skreddersydd til PDMT i 2010 med blant annet en skytebane for test av våpen.

Kontraktssummen var ifølge Byggeindustrien / bygg.no på 85 millioner kroner.