Snøværet skapte dyrt kaos på norske veier

Snøvær lager vanskelige kjøreforhold. Dette bildet er tatt tidligere i januar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Snøvær lager vanskelige kjøreforhold. Dette bildet er tatt tidligere i januar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Kraftig snøfall førte til trøbbel på veiene i Sør-Norge. Prisen for vinterføret mandag anslås av forsikringsbransjen å være rundt 30 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet flere steder i Sør-Norge meldte mandag om en rekke uhell i trafikken og advarte mot svært glatte veier.

– I dag smeller det faktisk for bortimot 30 millioner, og det er mellom 1.200 og 1.500 skader. Så i dag er det mange som opplever at de kjører i bilen foran eller ut av veien. Det er et krevende føre, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i forsikringsselskapet If til TV 2.

Været skaper ikke bare problemer på veiene. Snøværet førte til forsinkelser på inntil 90 minutter ved innflygingen til Oslo Lufthavn Gardermoen. Drøyt en av tre avganger herfra var mandag forsinket.

– Vi har måttet brøyte rullebanen kontinuerlig i hele dag, og på grunn av snøværet har vi hatt større avstand mellom flyene. Det har ført til noen forsinkelser, men de tar vi inn i løpet av kvelden, sier medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn til NTB mandag kveld.

Les også: Snøværet skaper forsinkelser på Oslo lufthavn

– Kjør forsiktig

Biler kjørte av veien i flere politidistrikter, blant annet i Hedmark, Oslo, Rogaland og Agder. I Agder kjørte en brøytebil av veien, og i samme distrikt ble fem vogntog trukket opp av Vatnepakken og påsatt hjullås, ifølge Fædrelandsvennens nettutgave.

I Vestfold ble en mann alvorlig skadd da en bil frontkolliderte med en tankbil på E18 ved Fokserød, ifølge NRK.

I Buskerud ble en person alvorlig skadd i en frontkollisjon mellom to personbiler på riksvei 35 ved Geithus. Det har vært flere mindre trafikkulykker flere steder i landet, noen endte med lette personskader.

Brøytet og saltet

– Det har kommet en del snø i natt, og det er ikke optimale forhold, sier trafikkoperatør Ole-Fredrik Haugen hos Vegtrafikksentralen til NRK.

Han opplyser at det ble brøytet for fullt og deretter saltet på veiene. Men med den lette snøen som falt over Østlandet, ble det polert etter brøytingen og før saltet får virket, advarer han.

Mandag kveld var blant andre fjellovergangene riksvei 7 og 9 over henholdsvis Hardangervidda og Hovden-Haukeli midlertidig stengt på grunn av uvær.

Togtrafikken i landet gikk stort sett som normalt.

– Det har vært enkelte forsinkelser, men ikke så mange eller store at man kan snakke om en tendens. Sammenlignet med biltrafikken går togtrafikken på skinner i dag, sier NSBs pressevakt Erik Lødding til NTB. (©NTB)

Personvernpolicy