Full kamp mot spredning av brannen i Flatanger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokale og nasjonale myndigheter setter inn alle ressurser for å stanse brannen på Sørneshalvøya i Nord-Trøndelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ettermiddag var det fremdeles sterk vind over Flatanger kommune og vanskelig for brannvesenet å drive effektivt slukningsarbeid. Brannvesenet forsøkte å lage en sperre i nærheten av Askfjellet for å hindre at brannen spredte seg innover i landet.

Så langt har all beredskapshjelp foregått fra bakken, og det er nedlagt flyforbud over skogbrannområdet i Flatanger i Nord-Trøndelag, opplyser politiet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har to helikoptre klare til bruk hvis vindforholdene bedrer seg, i tillegg til at skogbrannhelikoptre fra Forsvaret og Helitrans er i området. Kystvakten og redningsskøyta Harald V bistår fra sjøsiden.

Foreløpig kan ikke helikoptre benyttes på grunn av sterk vind.

I tillegg til lokale brannmannskaper, bistår 25 personer fra Sivilforsvarets fredsinnsatsgrupper i Namsos og Steinkjer, skriver direktoratet på sine hjemmesider. Også Heimevernet er koblet inn i beredskapsarbeidet, melder NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direkte TV-bilder: Følg katastrofebrannen fra Flatanger her

Gnister fra nettet

Lyngbrannen i Flatanger kommune ble varslet klokken 22.30 mandag kveld, og spredte seg raskt på grunn av kraftig vind. Vinden gjorde det umulig å sende brannmannskaper inn i området, og minst 139 bygninger er gått tapt i bygdene Hasvåg og Småværet. Det berørte området er på 15 kvadratkilometer, opplyser Flatanger kommune på sine hjemmesider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Brannen oppsto i området Uran. Sannsynlig brannårsak er gnister fra ledningsnettet, heter det i en pressemelding fra kommunen.

Beboere i nærheten av stedet der brannen startet, har fortalt at opptakten til brannen var at gnistene antente tørt gress og spredte seg raskt på grunn av den sterke vinden i området.

Alle fastboende er evakuert og i sikkerhet. Det er 33 fastboende personer i rundt 20 boenheter i brannområdet. I tillegg er det 77 hytter og fritidsboliger. Det er også flere reiselivsanlegg, småbåthavn og kaianlegg i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hasvåg er ei grend i Flatanger i Nord-Trøndelag. Den ligger ytterst på halvøya mellom Bølefjorden og Jøssundfjorden.Hasvåg er ei grend i Flatanger i Nord-Trøndelag. Den ligger ytterst på halvøya mellom Bølefjorden og Jøssundfjorden.

Sterke bilder

Statsminister Erna Solberg (H) ble informert om brannen tirsdag morgen. Hun sier til NRK at det jobbes hardt med å få alle ressurser inn til brannområdet.

– Det er dramatiske bilder, og jeg tror det gjør inntrykk på alle å se hvordan brannen sprer seg raskt når vinden er så sterk som dette, sier Solberg.

Hun sier også at det gjør sterkt inntrykk å se brannen i Flatanger, så kort tid etter storbrannen i Lærdal.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) reiser for øvrig til Flatanger tirsdag ettermiddag.

Reaksjon: Ordfører: – Dette kan bli katastrofalt

Ikke send bilder

Det ble tidligere meldt om at strøm- og telefonnett er ute av drift, men dette viser seg å ikke være helt korrekt.

– Områdene i kommunen som ikke er evakuert, skal ha strøm, men jeg kan ikke svare for det evakuerte området, sier rådmann Rune Strøm i Flatanger kommune til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig er mobilnettet oppe, og dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier til insidetelecom.no at han ber folk i Flatanger om å ikke sende bilder fra mobilene, fordi det tar stor kapasitet fra nettet.

Brannfaren er fortsatt stor også i andre deler i Trøndelag og langs vestlandskysten. Ifølge Meteorologisk institutts distriktsavdeling Vervarslinga på Vestlandet vil det kunne ta over en uke før det kommer lavtrykk innover landet som kan bedre situasjonen. DSB har gått ut og oppfordret berørte områder til å innføre midlertidig forbud mot å bruke ild utendørs.

Se mer video fra lyngbrannen under: