Har hemmelige sykehus for sårede demonstranter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sårede regimekritiske demonstranter tør ikke å oppsøke Kievs sykehus i frykt for å bli tatt av politiet. I stedet kommer de til feltsykehus som drives av frivillige leger og sykepleiere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at sammenstøtene mellom provestlige demonstranter og opprørspolitiet forverret seg forrige uke og plutselig ble mer voldelige, har de mange frivillige legene og sykepleierne som står på demonstrantenes side fått mye mer å gjøre.

Skadene som mange av demonstrantene har, er både flere og mer alvorlig. Fra til å være hovedsakelig frostskader og nedkjølig, kommer det nå stadig flere inn med sår-, brudd-, brann- og gasskader. Mange har også fått hjernerystelse etter å ha blitt banket opp av opprørspolitiet.

– Da jeg jobbet på akuttmottaket på et sykehus her i byen, var vi pålagt å melde fra til politiet om alle former for mistenkelig voldsbruk, forteller legen Aleksandr Pyvovarov (32).

– Det er folk veldig klar over, og de vil heller få behandling på gaten enn å risikere å bli sendt i fengsel, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Truer med unntakstilstand i Ukraina

Raider sykehus

Videoer som ble lagt ut på internett sist torsdag, viser hvordan politiet raider akuttmottaket på et av byens sykehus og pågriper sårede aktivister mens de ligger i sykesengene sine.

En delegasjon fra EU som nå er i Ukraina, sier de er svært bekymret for hvor svekket menneskerettighetene har blitt i landet.

– Å pågripe sårede mennesker på sykehus kan overhodet ikke aksepteres, heter det i en uttalelse fra EU-delegasjonen. Politiet i Kiev har så langt nektet å kommentere videoene.

Legen Aleksandr Pyvovarov forteller at leger og annet helsepersonell på sykehusene er redde for å miste jobbene siden dersom de kritiserer eller på annen måte blander seg inn når politiet pågriper demonstranter på eller utenfor sykehusene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men ikke alle sykehusansatte er enige med demonstrantene, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen mener de bare er kriminelle som lager bråk.

Provoserer fram vold

Pyvovarov er med i en gruppe på ti frivillige leger som jobber ved to provisoriske feltsykehus som er opprettet like ved fotballstadion til laget Dynamo Kiev. Med rød tape klistret i kors på hjelmene, sine jobber de ved barrikadene langs frontlinjene der de gir førstehjelp til sårede aktivister.

Etter mer enn to måneders protester nekter demonstrantene å gi opp, og de fortsetter å kreve at president Viktor Janukovitsj må gå av.

Samtidig har høyreekstreme grupper blandet seg inn blant de provestlige demonstrantene og provosert fram flere voldelige sammenstøt med politiet.

I forrige uke ble fem demonstranter drept, og hundrevis av mennesker er såret.

– Skadene har blitt mye verre. Til å begynne med behandlet vi frostskader og folk som var nedkjølte. Nå ser vi skader som man ellers ser fra krigssoner. Store sårskader, brannskader, splinter i øyne. Vi har til og med måttet amputere lemmer, forteller Pyvovarov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politi også såret

Demonstranter anklager politiet for bevisst å skyte gummikuler i hodehøyde og for å utpeke helsepersonell som mål på slagmarken. Politiet anklages også for å feste spiker til sjokkpistoler og dermed gjøre dem til dødelige våpen.

Halvparten av alle skadene som de sårede har, er skader i hode og ansikt, ifølge Pyvovarov.

Men også politifolk har blitt såret etter å ha blitt truffet av steiner og hjemmelagede brannbomber som demonstrantene har laget.

– Dette er kriminelle som må stilles til ansvar for sine handlinger, sa Ukrainas statsminister Mykola Azarov forrige uke.