Aktor om Gjerdrum-tiltalt: – En perfekt bedrager

Statsadvokat Inga Bejer Engh fotografert tidligere under behandlingen av Gjerdrum-saken i lagmannsretten på Eidsvoll. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Statsadvokat Inga Bejer Engh fotografert tidligere under behandlingen av Gjerdrum-saken i lagmannsretten på Eidsvoll. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Aktor mener kvinnen som er tiltalt for overgrep mot datteren i Gjerdrum, er «en perfekt bedrager». Forsvareren til kvinnen advarer mot å bruke Alvdal-saken, der kvinnen ble dømt, som argument for at hun er skyldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Gjerdrum-saken

* En 49 år gammel kvinne og hennes tidligere ektefelle (50) er tiltalt for seksuelle overgrep og vold mot kvinnens datter i tidsrommet fra 1990 til januar 1998.

* Overgrepene skjedde ifølge tiltalen i Gjerdrum i Akershus fra jenta var i femårsalderen til moren og stefaren flyttet til Alvdal i begynnelsen av 1998. Datteren er nå 28 år.

* Kvinnen er tidligere dømt til 15 års fengsel for tilsvarende overgrep mot to av sine andre barn, samt to nabobarn i Alvdal i Hedmark.

* I april i fjor ble kvinnen dømt til 14 års forvaring med en minstetid på sju år i Nedre Romerike tingrett. Mannen ble dømt til seks års fengsel. Begge anket.

* Tirsdag 14. januar startet ankesaken i Eidsivating lagmannsrett på Eidsvoll.

– Vi har fått høre mye om Alvdal-saken, hvor hun ble dømt til 15 års fengsel. Dette er ikke Alvdal-saken, men en sak som ligger ti år før i tid, sa forsvareren hennes, advokat Dag Svensson, i sin prosedyre i retten mandag.

Jentas mor og daværende stefar er tiltalt for overgrep mens familien bodde i Gjerdrum i Akershus fra 1990 til 1998, det vil si fra jenta var fem år gammel. Begge de tiltalte ble dømt i Nedre Romerike tingrett i fjor, men nekter straffskyld og anket.

– Det kan være lett å slutte fra Alvdal-saken at en mor som har begått så alvorlige overgrep, også kan ha gjort det hun nå er beskyldt for, fortsatte forsvareren.

– Manipulerte barnevernet

Aktor i saken, statsadvokat Inga Bejer Engh, mener på sin side at det er et mønster og en sammenheng mellom Alvdal-saken og de overgrepene og volden som kvinnen er tiltalt for å ha utsatt datteren for i Gjerdrum.

Ifølge aktor har den tiltalte 49-årige kvinnen gjennom nesten 17 år manipulert barnevernet, blant annet ved å knytte vennskap til ansatte der.

– Hun er en perfekt bedrager. Ved å vise bekymring og omsorg utad, flytter hun mistanken vekk fra seg selv. Slik kan hun i årevis misbruke barna sine uten at omgivelsene oppdager det, sa statsadvokaten.

Aktor la også stor vekt på forklaringen til den nå 28-årige datteren.

– Hun er konsistent, og det styrker hennes troverdighet, sa Engh.

– Jeg oppfatter henne som troverdig. Hun har ofte korrigert meg og nedjusterer. Hun er ikke her for å gjøre det verst mulig, hun er her for å fortelle dere hva som skjedde, fortsatte statsadvokaten.

Dommeravhør

Aktor ber juryen ikke legge vekt på at jenta først i andre dommeravhør fortalte om overgrep.

– Det har ingen betydning. Dere må se hvordan hun er blitt mottatt av støtteapparatet fram til saken ble avdekket. Hun er blitt stemplet som syk og som løgner av mor, godt hjulpet av barnevernet, sa aktor Engh.

Datteren fikk diagnosen Aspergers syndrom, en form for autisme. Dette var en diagnose barnevernet holdt fast ved altfor lenge, innrømmet en barnevernskonsulenten i retten.

Forsvareren til den 50-årige stefaren, advokat Harald Stabell, ba også juryen svare nei på alle punkter i talen mot klienten, både punktene om seksuelle overgrep og vold mot stedatteren.

– Han kunne bli sint, men har aldri begått straffbare forhold, sa Stabell i sin prosedyre.

Angrep jentas troverdighet

– Overgrepene kan ikke verifiseres eller underbygges av andre bevis, verken tekniske eller vitneprov. Mange i retten bygger sine forklaringer på hva de har hørt, poengterte Stabell, som i likhet med forsvareren til jentas mor sådde vesentlig tvil om jentas troverdighet.

Tirsdag holder lagdommer Fritz Borgenholt sin rettsbelæring, der han vil komme inn på hvordan han mener de ti i juryen bør vurdere de ulike forklaringene og andre bevisene som er lagt fram i retten. Så skal juryen trekke seg tilbake for å komme med en kjennelse i skyldspørsmålet. Dersom en eller begge av de tiltalte blir kjent skyldig, venter prosedyrer for straffeutmålingen. (©NTB)

Personvernpolicy