Norge legger press på Sør-Sudan

Norge og utenriksminister Børge Brende lover å stå last og brast med Sør-Sudans president Salva Kiir for å finne en løsning på krisen som har rammet verdens yngste nasjon. 
Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix
Norge og utenriksminister Børge Brende lover å stå last og brast med Sør-Sudans president Salva Kiir for å finne en løsning på krisen som har rammet verdens yngste nasjon. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix

Norge øker presset på president Salva Kiir for å finne en løsning i Sør-Sudan. – Partene må vise stort rom for tilgivelse, sier utenriksminister Børge Brende (H) etter møter med den politiske ledelse i Juba.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå er det viktigste at partene holder våpenhvilen. Det vanskeligste på sikt vil være å gjenopprette tilliten, sier Brende til NTB.

Han dro rett i møte med presidenten etter å ha ankommet Juba mandag morgen, tre dager etter at Salva Kiir og hans rival, tidligere visepresident Riek Machar, undertegnet en midlertidig avtale om våpenhvile.

– Vi hadde en veldig åpen, ærlig og god samtale. Jeg la vekt på hans personlige ansvar for å finne en løsning på konflikten. Det finnes mange unnskyldninger for ikke å gjøre det, men han er den eneste som kan tvinge fram kompromisser. Dette handler jo også om hans ettermæle, sier Brende.

50 nye millioner

Med seg i bagasjen hadde han et løfte om 50 nye millioner i bistand til Sør-Sudan. Med det dobler Norge nødhjelpen til den ferske staten.

– Her er hele byer blitt jevnet med jorda, og 700.000 er nå fordrevet. Dette må vi ta innover oss, sier Brende, som også hadde en rekke møter med topper i det sørsudanske statsapparatet og representanter for FN, giverland og hjelpeorganisasjoner.

– Det er viktig å være pragmatisk og tilgivende. Det vil ta tid å lege disse sårene, sier Brende, som mandag hastet videre til Addis Abeba for møter i den såkalte troikaen. Norge var sammen med USA og Storbritannia en sentral aktør i å forhandle fram den sudanske fredsavtalen for ni år siden.

Overvåke våpenhvileavtalen

– Vi må først og fremst sørge for å få på plass en mekanisme som kan overvåke våpenhvileavtalen. Det er det viktigste nå. Flere hundre tusen mennesker er i akutt krise fordi FN ikke får ut nødhjelp på grunn av sikkerhetssituasjonen, sier Brende.

– Dernest skal vi diskutere hvordan den politiske prosessen skal foregå, sier Brende, som er tydelig på at forhandlingene ikke bare må skje mellom Machar og Kiir, men at alle grupper i samfunnet må trekkes inn.

– Hvis ikke kommer det ikke til å bli slutt på kamphandlingene, sier han.

Personvernpolicy