Meny

Norge legger press på Sør-Sudan

Norge og utenriksminister Børge Brende lover å stå last og brast med Sør-Sudans president Salva Kiir for å finne en løsning på krisen som har rammet verdens yngste nasjon. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge øker presset på president Salva Kiir for å finne en løsning i Sør-Sudan. – Partene må vise stort rom for tilgivelse, sier utenriksminister Børge Brende (H) etter møter med den politiske ledelse i Juba.

– Nå er det viktigste at partene holder våpenhvilen. Det vanskeligste på sikt vil være å gjenopprette tilliten, sier Brende til NTB.

Han dro rett i møte med presidenten etter å ha ankommet Juba mandag morgen, tre dager etter at Salva Kiir og hans rival, tidligere visepresident Riek Machar, undertegnet en midlertidig avtale om våpenhvile.

– Vi hadde en veldig åpen, ærlig og god samtale. Jeg la vekt på hans personlige ansvar for å finne en løsning på konflikten. Det finnes mange unnskyldninger for ikke å gjøre det, men han er den eneste som kan tvinge fram kompromisser. Dette handler jo også om hans ettermæle, sier Brende.

50 nye millioner

Med seg i bagasjen hadde han et løfte om 50 nye millioner i bistand til Sør-Sudan. Med det dobler Norge nødhjelpen til den ferske staten.

– Her er hele byer blitt jevnet med jorda, og 700.000 er nå fordrevet. Dette må vi ta innover oss, sier Brende, som også hadde en rekke møter med topper i det sørsudanske statsapparatet og representanter for FN, giverland og hjelpeorganisasjoner.

– Det er viktig å være pragmatisk og tilgivende. Det vil ta tid å lege disse sårene, sier Brende, som mandag hastet videre til Addis Abeba for møter i den såkalte troikaen. Norge var sammen med USA og Storbritannia en sentral aktør i å forhandle fram den sudanske fredsavtalen for ni år siden.

Overvåke våpenhvileavtalen

– Vi må først og fremst sørge for å få på plass en mekanisme som kan overvåke våpenhvileavtalen. Det er det viktigste nå. Flere hundre tusen mennesker er i akutt krise fordi FN ikke får ut nødhjelp på grunn av sikkerhetssituasjonen, sier Brende.

– Dernest skal vi diskutere hvordan den politiske prosessen skal foregå, sier Brende, som er tydelig på at forhandlingene ikke bare må skje mellom Machar og Kiir, men at alle grupper i samfunnet må trekkes inn.

– Hvis ikke kommer det ikke til å bli slutt på kamphandlingene, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus