Meny

Dommer: – Tror vi vil bli ferdige i morgen

RASK AVKLARING: Dommeren i rettssaken mot Joshua French åpner for at prosedyrene kan bli ferdig tirsdag. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken mot Joshua French kan være ferdig allerede tirsdag.

Hoveddommer i rettssaken mot Joshua French kaptein Serge Kabondo åpner for at prosedyrene kan bli ferdige tirsdag.

Til VG sier Kabondo at alt avhenger av om dommerpanelet finner det nødvendig å innkalle flere eksperter etter at kongolesiske og norske rettsmedisinere har forklarte om sine funn rundt dødsfallet til Tjostolv Moland.

– Vi vil ha en kontradiktorisk diskusjon, hvor både den norske og den kongolesiske rettsmedisineren er nødt til å være til stede i retten samtidig, slik at de kan høre hverandres forklaringer og argumenter. Dersom den ene er uenig med den andre, vil de ha anledning til å motsi hverandre. Hvis vi ikke blir overbevist, kan det være at vi må kalle inn flere eksperter, sier dommeren til VG.

Les også: Graasvold: – En nokså bortkastet dag i retten

Fredag kan dommen komme

ANTYDER: Kaptein Serge Kabondo, hoveddommer og president i militærdomstolen der Joshua French står tiltalt antyder at rettssaken kan bli ferdig tirsdag. Foto: NTB scanpixANTYDER: Kaptein Serge Kabondo, hoveddommer og president i militærdomstolen der Joshua French står tiltalt antyder at rettssaken kan bli ferdig tirsdag. Foto: NTB scanpix

Ifølge den kongolesiske dommeren kan en dom bli ferdigstilt til fredag, om saken avsluttes tirsdag.

– Vi er fem i dommerpanelet, og alle har en stemme som veier like tungt. For eksempel, dersom tre mener tiltalte er uskyldig, mens to mener tiltalte er skyldig - da blir dommen selvfølgelig uskyldig, sier Kabondo.

Den kongolesiske rettsmedisineren general Tshomba bekrefter over VG at han skal vitne i saken tirsdag, etter at han ikke kunne stille i retten fredag.

Les også: – Dette er helt normalt

Funnet livløs

Frenchs kongolesiske forsvarer Marie André Mwila har tidligere uttalt at rettsaken vil bli avgjort av det den norske rettsmedisineren vil legge fram i den militære straffedomstolen.

Advokaten trekker fram at de kulturelle ulikhetene mellom Norge og Kongo vil bli et tema når sluttprosedyrene skal holdes.

– Det er viktig å få retten til å forstå to ting: Det ene er at French er preget av å være dømt til døden. For det andre er han ikke kongoleser, han kommer fra en annen kultur og har en annen måte å reagere på som nordmann, har Mwila tidligere uttalt til NTB.

Da henviste han til at French forsøkte å hjelpe Moland da han fant ham livløs inne på badet i fengselscellen om natten 18. august i fjor.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus