Flere sikkerhetstiltak vurderes i Nav

Antallet rapporterte trusler og voldsepisoder mot Nav-ansatte har vært stigende de siste årene. I 2010 lå det totale tallet på 481, mens det i 2012 ble meldt inn 1.261 episoder. Foto: NTB scanpix.
Antallet rapporterte trusler og voldsepisoder mot Nav-ansatte har vært stigende de siste årene. I 2010 lå det totale tallet på 481, mens det i 2012 ble meldt inn 1.261 episoder. Foto: NTB scanpix.

Opplæring og trening i å forebygge og håndtere sikkerhetshendelser, samt bedre sikring av kontorer, er tiltak som kan bli iverksatt i Nav etter drapet på en Nav-ansatt i Oslo i 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltakene foreslås av en nasjonal arbeidsgruppe som har bestått av hovedverneombudet i Nav, representanter for KS, Nav, FO og Oslo kommune.

Fysisk sikring

Blant tiltakene som kan gjennomføres allerede i løpet av året, er innføring av nye minimumskrav til fysisk sikring (rømningsveier, bruk av alarm, utforming av publikumsmottak og samtalerom), felles kriterier for hva som ligger i begrepene trusler, sjikane og vold, og tydeliggjøre krav til gjennomført sikkerhetsarbeid (blant annet gjennomførte risikovurderinger og forebyggende sikkerhetstiltak).

Les også: Mann amok på NAV-kontor i Drammen

På lengre sikt, 2015/2016, nevner gruppen tiltak som en felles vernetjeneste på tvers av statlig og kommunal styringslinje, jevnlig dialog med politi om sikkerhet i Nav, et felles rapporterings- og oppfølgingssystem og rutiner for informasjonsdeling.

Tiltak arbeidsgruppen derimot ikke anbefaler innført ved kontorene, er vektertjenester, metalldetektorer og kameraovervåking.

Arbeidsgruppen skal jobbe videre med tiltak i februar

Mye trusler og vold

Arbeidsdepartementet bestemte seg for å sette arbeidsgruppen etter at en kvinnelig ansatt i august ble knivstukket av en 26 år gammel mannlig klient på sitt arbeidssted på Grorud i Oslo. Kvinnen døde av skadene.

Les også: NAV kastet bort millioner på IT-prosjekt

I kartleggingen kommer det fram at så mange som 60 prosent, eller 3.800 Nav-ansatte, har opplevd direkte trusler mot seg selv, og 230 ansatte er blitt utsatt for vold fra brukerne. Ansatte som jobber med kommunale oppfølgingsoppgaver og i publikumsmottak ved de største kontorene, er mest utsatt for trusler og vold.

– Vi må gjøre det vi kan for å skape en tryggere hverdag for alle våre ansatte, uavhengig av kontorets størrelse og beliggenheten, sier lederen for arbeidsgruppen, organisasjonsdirektør Inger Johanne Stokke i Nav.

Les også: Nav-kontorer sikres mot farlige klienter

Ønsker fortgang

Antallet rapporterte trusler og voldsepisoder mot Nav-ansatte har vært stigende de siste årene. I 2010 lå det totale tallet på 481, mens det i 2012 ble meldt inn 1.261 episoder.

Fellesorganisasjonen (FO), som organiserer en stor del av de høyskoleutdannede som arbeider i sosialtjenestene, er representert i den nedsatte arbeidsgruppen. Forbundsleder Mimmi Kvisvik er imidlertid kritisk til at det er langt opp til lang gjennomføringstid for flere av tiltakene.

Les også: Truet med å sprenge NAV-kontor i lufta

– Langt på vei er vi fornøyd med at det er gjort en god og grundig jobb med denne rapporten. FO er imidlertid kritisk til at mange av tiltakene tar lang tid å gjennomføre. Et så alvorlig arbeidsmiljøproblem som her er omtalt, krever raskere handling, sier hun.

Kvisvik påpeker at vold og trusler må sees i sammenheng med ressurs- og bemanningssituasjonen ved Nav-kontorene.

– Brukerne av Navs tjenester må gis forsvarlige og tilgjengelige tjenester, enten gjennom Nav eller i samarbeid med andre tjenester. Ellers er det stor fare for at det blir de ansatte som rammes av brukernes frustrasjoner.

Les også: Nav-ansatte på Grorud i sorg

Personvernpolicy