Meny

Utenlandske narkoselgere blir tatt og går fri

Av 491 som ble pågrepet på gata i fjor, ble 234 sendt ut av landet. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenlandske narkoselgere tilpasser seg norsk straffenivå. Av 491 som ble pågrepet på gata i fjor, ble 234 sendt ut av landet.

Sju av ti pågrepne ble aldri fengslet.

– Mange av dem tilpasser seg lovverket og sørger for å ha på seg så små kvanta at det ikke holder til varetektsfengsling. Det er sånn det er, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt til NTB.

Sammen med Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politiets utlendingsenhet la han mandag fram tall som summerer opp en forsterket innsats mot de såkalte åpne rusmiljøene i Oslo siden 2009.

Miljøet krymper

Sjøvold er overbevist om at aksjonen har positiv effekt:

– Vi ser at de åpne rusmiljøene er mindre, det er totalt sett færre personer der nå. Samtidig er det færre unge personer innen de åpne rusmiljøene, vi ser liten grad av flytting til andre miljøer og antall overdoser går ned som følge av at vi prøver å være til stede hele tiden, oppsummerer politimesteren.

Antall straffesaker med utspring i det åpne rusmiljøet sank i fjor til 16.413, mot et stabilt antall på rundt 19.500 de foregående årene.

Les også: Rekordmange utvist i fjor

Usikker identitet

Siden aksjonen startet i april 2009 er 2.576 personer tatt på fersk gjerning i å selge narkotika i sentrale strøk av hovedstaden.

Men for mange av dem sliter politiet og utlendingsmyndighetene med å fastsette sikker identitet, noen forsvinner før saken kommer opp. Og ikke minst er det mange som altså sniker seg under grensen for varetektsfengsling.

Les også: Store mengder narkotika i norske fengsler

Antall pågripelser er høyere enn antall pågrepne. 85 personer er pågrepet mer enn en gang.

Raskere ut

Samtidig sendes flere raskere ut nå enn før.

I fjor fattet UDI totalt 1.147 hastevedtak om utsendelse – det vil si vedtak som fattes så å si på timen for personer som er helt uten tilknytning til Norge.

– Vi sørger for raskest mulig utsendelse fra Norge i de tilfellene det er mulig. Saksbehandlingstiden er ikke et problem, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Nylig kom de første dommene mot ulovlig retur til Norge etter at straffebestemmelsen her ble skjerpet.

– En person som forsøker å ta seg inn i landet etter først å ha blitt utvist, risikerer nå 10 måneders fengsel. Det er såpass strengt at det vil ha en klar avskrekkende effekt når det blir kjent i de kriminelle miljøene, sier Forfang til NTB.

Sender ut flere

Totalt ble 5.198 personer utvist fra Norge i fjor. Halvparten hadde brutt norsk lov. Til sammenligning ble det utvist 3.958 personer året før.

Økningen skyldes en økt bevissthet i politiet rundt bruken av utlendingsloven, tror Forfang.

Han understreker at bildet er sammensatt.

For det første er det store flertallet av antall saker i det åpne rusmiljøet, knyttet til norske statsborgere.

– For det andre handler det om å verne om asylinstituttet i forhold til de som virkelig trenger beskyttelse i Norge, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus