Her er årets MGP-deltagere

Hilda & Thea Leora deltar med «Best Friends Boyfriend». Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

De 15 bidragene som skal konkurrere om seier i årets Melodi Grand Prix ble presentert mandag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Låt 1

Hilda og Thea Leora: «Best Friend`s Boyfriend»

Låtskrivere: Martin Kleveland, Lisa Desmond Linder og Jesper Jakobsen (tekst/melodi alle tre)

Svenske Hilda Stenmalm (17) vant sangkonkurransen «Stjärnskott» i 2009, og er kjent som stemmen på Disney Channels offisielle julelåt «A Little Magic». Singelen hennes «Brief and Beautiful», skrevet blant annet av norske Hanne Sørvaag, ble en stor hit i Sverige i 2011.

Oslo-artisten Thea Leora Oskarsen (20) ble som 14-åring med i popgruppen Fixx. YouTube-videoene hennes, der hun covrer kjente poplåter, har hatt 1,5 millioner visninger. I 2011 ga hun ut låten «One of a Kind», skrevet av Ina Wroldsen og David Eriksen. I 2013 slapp Thea Leora albumet «Badly».

Det norsk-svenske samarbeidet mellom de to jentene kom i stand via musikkprodusent Martin Kleveland (Martin K), som også har produsert jentenes MGP-låt. Martin K er flere ganger platinum-selgende musikkprodusent og låtskriver signet til Jay-Z og Stargate's label StarRoc. Han jobber også som pianist og profesjonell DJ. Svenske Lisa Desmond Linder har gjort stor suksess som låtskriver for japanske Kana Nishino, Anna Bergendahl og Timoteij.

Låt 2

Mo: «Heal»

Låtskriver: Laila Samuelsen (tekst/melodi)

Mohamed Abdi Farah (21) er bedre kjent som Mo og har levd et liv fylt med store kontraster. Som 7-åring kom han til Norge som flykning fra et krigsherjet Somalia. Han vokste opp på Hamar, og slo igjennom som artist etter å ha blitt en publikumsfavoritt i «X Factor» i 2010. Med to singleslipp, radiospilling og opptredener på flere fjernsynsprogrammer var karrieren til Mo på god vei da terroren inntraff i Oslo og Utøya 22. juli, 2011. Som deltager på AUF sin sommerleir ble Mo personlig rammet av hendelsene. Etter en lengre pause er han endelig klar for å fortsette der han slapp.

Mo inntar MGP-scenen med «Heal», en mektig pop-ballade som handler om å komme seg på bena etter en tøff periode i livet. Låten er skrevet av Laila Samuelsen, som er kjent både som soloartist, medlem av The Tuesdays og låtskriver for en rekke norske og internasjonale artister. Hun har tidligere deltatt som låtskriver i MGP for blant andre Venke Knutson og Gaute Ormåsen.

Se video fra presentasjonen av Mo i videoen under:

Låt 3

Dina Misund: «Needs»

Låtskrivere: Dina Misund (melodi) Frode Bjørgmo Strømvik (tekst)

Dina Misund (25) fra Midsund i Romsdalen ga ut sitt debutalbum «Listen» i 2010. Albumet fikk gode anmeldelser, og klatret raskt på VG-listen. I 2011 fikk Bylarm-publikummet oppleve Dina sin særegne stemme og hennes melodiøse pop-countrylåter. Flere av låtene hennes har også blitt listet på P1.

Med låten «Needs», som hun har skrevet sammen med kjæresten Frode Bjørgmo Strømvik, håper Dina å kunne rope et musikalsk varsku over vårt høye forbruk.

Låt 4

Linnea Dale: «High Hopes»

Låtskrivere: Linnea Dale og Kim Bergseth (tekst/melodi begge to)

Linnea Dale har vokst opp på Tinn i Telemark, og hennes særpregede stemme smøg seg inn i ører, bevissthet og hjerter allerede i 2007 via «Idol», der hun som 15-åring kom til finalen. Deretter ble Linnea en del av pop-eventyret Donkeyboy. Til tross for sin unge alder har Linnea livserfaring og musikalske referanser som gjør henne sjarmerende unik i Norges musikalske landskap. Hennes debutalbum «Lemoyne Street» fra 2012 var et samarbeid med Øystein Greni og Nikolai Eilertsen.

Nå er Linnea Dale 22 år gammel og straks ferdig med sitt andre soloalbum, hvor hun har jobbet med produsentene Kim Bergseth og Paal Waaaktaar. I tillegg til musikken studerer hun på Blindern.

Låt 5

TIMBRE & Frikk Heide-Steen feat. Ida Stein: «Frozen by Your Love»

Låtskriver: TIMBRE (tekst/melodi)

Anders Grindheim Bratterud (21) aka TIMBRE er en lovende musikkprodusent fra Oslo som satser på å gjøre suksess i EDM- og housesjangeren. «Frozen By Your Love» er den første låten som han gir ut under artistnavnet TIMBRE, og det på samme plateselskap som huser artister som CLMD og Eye Emma Jedi. Med seg på scenen har TIMBRE to spennende vokalister:

Frikk Heide-Steen (25) kommer fra en solid kunstnerfamilie i Bærum. Han startet i Sølvguttene som 8-åring, og har medvirket i en rekke oppsetninger ved Den Norske Opera og i flere NRK-programmer. Ved siden av sin egen allsidige musikkarriere er han andredirigent for Sølvguttene. I 2013 opptrådte han med CLMD på P3 Gull.

Sandefjordjenta Ida Stein (21) debuterte i 2013 med singelen «The Darkest Eyes», som ble frontet i WiMPs Nylyd-kampanje. Ida har også bidratt i flere andre spennende musikalske prosjekter, blant annet som vokalist i Audiovirgin, og med vokal på Proviant Audios Spellemann-nominerte "Drift Days & Disco Nights". I fjor ga hun ut en versjon av «Girls Just Wanna Have Fun» sammen med Shaun Bartlett. Ida er snart aktuell med sin første EP.

Låt 6

Cir.Cuz: «Hele verden»

Låtskriver: Cir.Cuz (tekst/melodi)

Mats Melbye (21) fra Sarpsborg og Thomas Pedersen (24) fra Skien er Cir.Cuz. De to møttes via Facebook i 2011 og har laget musikk i grenselandet mellom rap og pop siden. Strømmetjenester har vært en viktig faktor for deres suksess. I skrivende stund har de ca. 30 millioner avspillinger på Spotify og Wimp. Låta «Supernova» med Julie Bergan har alene blitt streamet over 10 millioner ganger. Cir.Cuz’ har gitt ut to plater.

Joakim Haukaas har produsert duoens MGP-bidrag, i samarbeid med Andre Lindal. I fjor var han med og skrev låten «You» som var Sveriges bidrag i ESC 2013. Han har også skrevet for Britney Spears. Lindal er en Grammy-vinnende låtskriver og produsent med base i L.A. Han har jobbet med store pop-navn som Justin Bieber og Kelly Clarkson.

Låt 7

Martine Marbel: «Right Now»

Låtskriver: Martine Marbel (tekst/melodi) og Goran Obad (melodi)

Martine Marbel Furulund (27) kommer fra Sandefjord. Hun har studert på Liverpool Institute of Performing Arts (LIPA). Etter studiene returnerte Martine til Norge og Oslo. Her startet hun et musikalsk samarbeid med produsent Goran Obad og slapp flere singler i grenselandet mellom pop, elektronika og soul. I 2013 kom debutplata «Girl Can’t Swim» som ga Martine Marbel P3-listing for låten «Get You» og GAFFA-nominasjoner i kategoriene Årets nykommer og Årets norske soloartist.

Låt 8

Oda & Wulff: «Sing»

Låtskriver: Christer Wulff (tekst/mel)

Christer Wulff fra Tromsø og Oda Kvingedal Larsen fra Gjøvik utgjør duoen Oda & Wulff. Låta «Sing» er deres første samarbeid; en munter poplåt med klar inspirasjon fra moderne folkemusikk.

Samfunnsøkonomen Christer Wulff (32) er opprinnelig fra Tromsø og har alltid hatt musikk som en lidenskapelig hobby. Han har gitt ut et album, og har vært P3-listet med singelen «Save Yourself».

Oda Kvingedal Larsen (24) vokste opp i et musikalsk hjem, med The Beatles som en tidlig innflytelse. I fjor fikk hun for første gang vist seg frem for et større publikum gjennom deltagelse på The Voice, og havnet deretter på radaren til Christer Wulff, som initierte samarbeidet mellom de to.

Låt 9

Knut Kippersund Nesdal: «Taste of You»

Låtskrivere : Magnus Hængsle (tekst/melodi) og Jenny Moe (tekst)

21-år gamle Knut Kippersund Nesdal vokste opp i Hedmark, og som en del av teaterfamilien Kippersund var det et naturlig valg å peile seg inn mot scenen i tidlig alder. I dag er han frontfigur i det Trondheim Calling-aktuelle bandet New Brian som også har spilt på The Great Escape i Brighton, Underwoodscenen på Norwegian Wood (2012) og blitt spilt på NRKP3. Sammen med sin søster og svoger dannet han det eksperimentelle pop-jazzbandet Ted Glen Extended, og deres debut-EP har fått god mottagelse.

Låtskriver Magnus Hængsle er kjent både som en kritikerrost soloartist og som medlem av Oslo-bandet Turns. «Taste of You» er Hængsle sitt første bidrag i MGP og han har skrevet låten sammen med sin samboer, den albumaktuelle artisten Jenny Moe.

Låt 10

Charlie: «Hit me up»

Låtskrivere: Lars K.Hustoft, Jon Asher og Melanie Fontana (alle tre tekst og melodi)

Ski-jenta Charlie (Charlotte Tepstad Carlsen) har høye ambisjoner, og en stor drøm om å bli artist. I løpet av de siste månedene har hun rukket å jobbe med noen av de beste låtskriverne i verden, og hun har gått i skole for å lære seg å danse av Justin Bieber´s faste dansere i Los Angeles.

Blant låtskriverne til «Hit Me Up» finner vi norske Lars Hustoft som jobber som manager, låtskriver og produsent for norske suksessartister som Gabrielle og Alida. Amerikanske Melanie Fontana skrev også «Shattered» sammen med Idol-deltager Astrid Smeplass.

Låt 11

Moi: «Bensin»

Låtskriver: Ingjerd Østrem Omland (tekst/melodi)

Kvinnen bak artistnavnet Moi heter Ingjerd Østrem Omland og hun er alt annet enn nykommer når det gjelder musikkonkurranser i regi av NRK. Det er i år 11 år siden hun endte på en tredjeplass i NRK Rogalands Talentlokalen. I 2010 var hun en av finalistene i Årets Urørt-konkurranse, og ikke lenge etter var finalelåten «After you, Sir» listet på P3, og minialbumet «Chair-o-planes» fulgte etter.

Men det var først da Moi vant en konkurranse i regi av NRKP3 om å synge den beste coverversjonen av Kaizers Orchestras «Hjerteknuser» at musikkarrieren for alvor tok av. Suksessen med «Hjerteknuser» fikk også Moi til å ville jobbe mer med norske tekster.

Med den suggererende elektropoplåten «Bensin» slår Moi et slag for norsk musikk på dialekt i MGP. Låten er produsert av Erlend Fauske og Odd Martin Skålnes.

Låt 12

El Cuero: «Ain`t No Love In This City No More»

Låtskrivere: Brynjar Takle Ohr og B.L. Rolland (melodi), Brynjar Takle Ohr, Øyvind Blomstrøm og Håvard Takle Ohr (tekst).

Vokalist Brynjar Takle Ohr og trommeslager Håvard Takle Ohr er brødre fra Kristiansund og har spilt sammen i over 20 år - de siste ni av dem med selskap fra Øyvind Blomstrøm på gitar og Tommy Reite på bass. Sammen er de fire El Cuero.

Med røtter i den amerikanske rocken har El Cuero jobbet frem sitt musikalske uttrykk og kommet opp med en formel de behersker til fingerspissene. Deres to første album høstet femmere og seksere fra landets anmeldere. El Cueros tredje album «From Mountains To Sand» fra 2011 plasserte dem for alvor i norsk rocks elitedivisjon og helt opp til en 3. plass på VGs albumlister. Samarbeidet med Tuva Syvertsen (Valkyrien Allstars) på låten «A Deadline in Your Soul» fra 2013 ble en P1-favoritt. Fjoråret bød også på et annet karrierehøydepunkt for bandet da de varmet opp for Neil Young foran et fullsatt Oslo Spektrum.

Låt 13

Ilebek: «Who Needs the Universe?»

Låtskrivere: Andrea Ihlebæk (tekst/melodi)

Ilebek er artistnavnet til den Los Angeles-baserte musikeren og skribenten Andreas Ihlebæk. Han har tidligere jobbet med en rekke artister og band, men er fersk som soloartist. MGP-låta «Who Needs the Universe?» er skrevet av Ilebek selv, og produsert av London-baserte Fred Ball, som for kort tid siden signerte kontrakt med Jay Z-selskapet Roc Nation.

Selv om artistnavnet Ilebek er nytt, så er Andreas langt fra noen nykommer på den norske musikkscenen. På 90-tallet samarbeidet han med rapgruppen Pen Jakke og grunnla bandet Tranquil, mens han i 2006 mottok en Spellemann-nominasjon i kategorien elektronika med bandet Splaxxter Watts. Han samarbeidet også med rapperen Son of Light på sistnevntes Spellemann-nominerte album «War of the Words» fra 2011.

Låt 14

Elisabeth Carew: «Sole Survivor»

Låtskriver: Mats Lie Skåre, David Eriksen, Simon Climie, Elisabeth Carew (alle fire tekst/melodi)

Elisabeth Carew debuterte som artist med låten «Destructive» i 2008. Hun er den eneste av årets deltakere som har vært med i Melodi Grand Prix tidligere. Ved siden av å være plateartist jobber Elisabeth som låtskriver for norske og internasjonale artister og hun har hatt roller i musikaler som «Buddy Holly» og «Postkort fra Lillebjørn». Som typisk for Elisabeth Carew anno 2014 ligger låta «Sole Survivor» i grenselandet mellom elektro-pop og soulmusikk, med Carews vokal i sentrum.

Låtskriver Mats Lie Skåre har gjort stor suksess i inn- og utland. Han bidro blant annet som låtskriver på Truls sin «Out of Yourself», og produserte deler av det kritikerroste albumet «Weapon in Mind» som Maria Mena ga ut i fjor. Simon Climie utgjorde ene halvdelen av 80-talls-popduoen Climie Fisher, men har siden den gang jobbet som låtskriver og produsent, blant annet for Eric Clapton.

Låt 15

Carl Espen: «Silent Storm»

Låtskriver: Josefin Winther (tekst/melodi)

Carl Espen Thorbjørnsen ble født på Osterøy i 1982, og er den eldste av tre søsken i en musikkinteressert familie. Låtskriveren Josefin Winther er hans kusine. Fire år yngre enn sin fetter, husker Josefin klart og tydelig at hun stod i publikum da han opptrådte på talentiaden på Osterøy. Carl var 17 år og fremførte «Wild World», med en drøm i magen om å bli artist. Josefin har nå base i London og har blitt en etablert artist og låtskriver. Hun har lenge sett at artistdrømmen fremdeles lever i sin fetter, og i høst satte hun seg like godt ned og skrev en sang kun for Carl. Det har blitt til årets eneste ballade-bidrag i Melodi Grand Prix.

(Artistinfo fra NRK.no)


Første semifinale – 7. mars

Låt nr. 1: Hilda & Thea Leora – «Best Friend’s Boyfriend» Tekst/melodi: Martin Kleveland, Lisa Desmond Linder og Jesper Jakobsen

Låt nr. 2: Mo – «Heal» Tekst/melodi: Laila Samuelsen

Låt nr. 3: Dina Misund – «Needs» Melodi: Dina Misund Tekst: Frode Bjørgmo Strømvik

Låt nr. 4: Linnea Dale – «High Hopes» Tekst/melodi: Linnea Dale og Kim Bergseth

Låt nr. 5: Timbre & Frikk Heide-Steen feat. Ida Stein – «Frozen by Your Love» Tekst/melodi: Anders Bratterud

Andre semifinale – 8. mars

Låt nr. 1: Cir.Cuz – «Hele verden» Tekst/melodi: Cir.Cuz

Låt nr. 2: Martine Marbel – «Right Now» Melodi: Martine Marbel og Goran Obad Tekst: Martine Marbel

Låt nr. 3: Oda & Wulff – «Sing» Tekst/melodi: Christer Wulff

Låt nr. 4: Knut Kippersund Nesdal – «Taste of You» Melodi: Magnus Hængsle og Jenny Moe Tekst: Jenny Moe

Låt nr. 5: Charlie – «Hit Me Up» Tekst/melodi: Melanie Fontana, John Asher, Lars Hustoft

Tredje semifinale – 9. mars

Låt nr. 1: Moi – «Bensin» Tekst/melodi: Ingjerd Østrem Omland

Låt nr. 2: El Cuero – «Ain’t no Love in This City no More» Melodi: Brynjar Takle Ohr og B.L. Rolland Tekst: Brynjar Takle Ohr, Øyvind Blomstrøm og Håvard Takle Ohr

Låt nr. 3: Ilebek – «Who Needs the Universe» Tekst/melodi: Andreas Ihlebæk

Låt nr. 4: Elisabeth Carew – «Sole Survivor» Tekst/melodi: Elisabeth Carew, David Eriksen, Simon Climie, Mats Skåre Lie

Låt nr. 5: Carl Espen – «Silent Storm» Tekst/melodi: Josefin Winther

Personvernpolicy