Meny

Hussain-saken: Prøver å være en god muslim

Den tidligere lederen for organisasjonen Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain (28), er tiltalt for trusler mot navngitte journalister, jøder og en forfatter. Mandag starter rettssaken mot ham i Oslo tingrett. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ubaydullah Hussain (28) sa at han prøver å være en god muslim da saken mot ham startet i Oslo tingrett mandag.

Samtidig nektet han straffskyld på alle tiltalepunkter og avviste at eposter han hadde sendt, inneholdt tvetydige budskap.

Den tidligere lederen for organisasjonen Profetens Ummah er tiltalt for trusler mot navngitte journalister, en forsker, en forfatter og jøder generelt. Tema for saken er hvor grensen går mellom lovlige ytringer og ulovlige trusler og hatmeldinger.

Tiltalen ble lest opp av aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari. Hussain nektet straffskyld på alle fem tiltalepunkter. Han stilte med sin forsvarer, advokat John Christian Elden, ved sin side. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var også representert med en medarbeider.

28-åringen sa blant annet at terrorangrepet mot Boston Marathon var en krigshandling, at han så på Osama bin Laden som en frihetskjemper og at homofile ikke kan være muslimer.

Ikke trusler

Etter at tiltalte hadde forklart seg for rettens formann, tingrettsdommer Dagfinn Grønvik, aktor og forsvarer, tok dommeren igjen ordet og ville vite om Hussain ikke syntes at særlig epostene til de to navngitte journalistene i saken inneholdt et tvetydig budskap.

I en av dem skriver han blant annet: «Dette er ikke en trussel, kun nyttig informasjon til ditt eget bruk.»

– Jeg har mottatt langt verre eposter selv og har ikke anmeldt det, svarte Hussain.

Da Elden spurte hvilket forhold han hadde til norsk lov, svarte Hussain at han lever etter islamsk lov, men at muslimer samtidig ikke skal bryte norsk lov.

– Jeg prøver å være en god muslim i Norge, sa han.

Etter at første dag i saken var ferdig, sa Elden til NTB at hans klient gjerne vil ha endret norsk lov, men at han forholder seg til de lovene som gjelder og vil holde seg innenfor dem.

Les også: Hussain-saken: Tingretten må vurdere ytringsfrihetens grenser

Forfatter trakk seg

Den opprinnelige tiltalen besto av fire tiltalepunkter. I tillegg har statsadvokaten tatt ut tilleggstiltale mot Hussain etter at han skrev det politiet mener er en hatytring mot den norsk-somaliske forfatteren Amal Aden (31) på Facebook.

– Hun har ikke ønsket å forklare seg av frykt for represalier, sa Fari i sitt innledningsforedrag mandag.

I november i fjor skrev Hussain på Facebook at Aden burde vært steinet til døde «da praktisering av homofili skal straffes med døden.»

Forfatteren, som har stått åpent fram som lesbisk, ble 8. november i fjor overfalt og slått av to somaliske kvinner på gaten i Oslo. Hun har forklart at hun ikke kjente dem og at de ropte til henne på somalisk at hun var en skam for somaliere.

– PST har tidligere varslet at hun ikke var interessert i å anmelde noe og ikke ville ha noen sak. Derfor står hun ikke på bevisoppgaven. Det har vi tatt til etterretning. Vi har ikke villet innkalle henne mot hennes vilje hvis de ikke vil ha henne her, sa Elden.

Begrenset ytringsfrihet

Hussain forklarte seg først for dommeren før aktor fikk ordet. Han stilte i tradisjonelle klær og forklarte seg greit på godt norsk. Krekar brukte tolk i sin sak.

Tiltalte mente det han sa og skrev ble blåst opp i mediene og hadde dette å si om norsk ytringsfrihet:

– Ytringsfriheten som dere er så stolte av, blir begrenset når vi muslimer skal prate.

Nylig ble det kjent at at han meldt seg ut av den islamistiske organisasjonen han ledet, Profetens Ummah. Hussain, som sa at han kan Koranen utenat, forklarte at han nå vil arbeide på andre måter for islam.

Etter grundig utspørring av dommeren, sa Hussain til slutt at han regnet med at det i dag er rundt 50 medlemmer i Profetens Ummah.

Saken var først beregnet avsluttet fredag 31. januar, men både aktor og forsvarer regner nå med å være ferdig torsdag, kanskje allerede onsdag.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus