Meny

7000 år gammel europeisk jeger hadde blå øyne og mørk hud

BLÅØYD: DNAet til en jeger-sanker som levde i nåtidens Spania, for cirka 7000 år siden, viser at utseende til europeere på den tiden fremdeles var i endring, og at øyenfargen kan ha endret seg før hudfargen. Foto: Kunstners tolkning / PELOPANTON / CSIC

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har analysert DNAet til en jeger og sanker som levde i Europa for 7000 år siden og er overrasket over hvordan han så ut.

I 2006 kom arkeologen Julio Manuel Vidal Encinas tilfeldigvis over levningene etter to mennesker fra en gammel jeger- og samlerkultur i en kjølig hule.

Hulen La Braña-Arintero som ligger i fjellene i Spania, hadde med sin jevne kjølige temperatur bevart DNAet til de to individene som ble funnet, på en svært god måte.

De to ble kalt La Braña 1 og La Braña 2 og er fra såkalt mesolittisk tid (mellomsteinalderen). Genmaterialet skal være det første som er funnet fra en europeisk jeger-samler.

Nå viser analyser av genmaterialet til La Braña 1 at han hadde mørk hud som en afrikaner, men blå øyne.

Les også: Mumier hadde også livsstilssykdommer

Forventet lys hud

La Braña 1 hadde mørk hud og blå øyne. Dette overrasket forskerne, som forventet at han var lys i huden. Foto: PELOPANTON / CSICLa Braña 1 hadde mørk hud og blå øyne. Dette overrasket forskerne, som forventet at han var lys i huden. Foto: PELOPANTON / CSIC

Carles Lalueza-Fox ved det spanske nasjonale forskningsinstituttet Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) har ledet det internasjonale forskerteamet som står bak studien.

Han sier de hadde forventet å finne at La Braña 1 hadde vært lys i huden.

– Enda mer overraskende var det å finne ut at han hadde den genetiske variasjonen som lager blå øyne hos europeere, sier Lalueza-Fox i en pressemelding.

Studien som er publisert i tidsskriftet Nature antyder at blant nåtidens europeiske befolkning er det folk i Nord-Europa, som i Sverige eller Finland, som er nærmest La Braña 1 genetisk sett.

Les også: Kong Rikard III funnet under parkeringsplass

– Kostholdet kan ha forårsaket lys hud

Tidligere har man trodd at hvit hud og blå øyne kom samtidig, men i stedet har blå øyenfarve kommet først, uten at forskerne kan si hvorfor, skriver Videnskab.dk.

Man har lenge regnet med at europeernes lyse hudfarge er en tilpasning til den svake solen på nordlige breddegrader. D-vitamin dannes i kroppen når huden eksponeres for sollys. Mørk hud bremser denne prosessen. En ny teori er derfor at huden ble lysere etter hvert som menneskene fikk mindre D-vitamin gjennom kosten.

Ideen støttes av andre observasjoner, som at man kan få masse D-vitamin ved å spise mye fisk og vilt, og arktiske folk er i dag også mørke i huden.

– Vi vet at folk har vært i Europa i om lag 40.000 år, og når de fremdeles er mørke i huden på dette tidspunktet, så må det være en annen forklaring. Mitt beste bud er at det henger sammen med kosten, og det skiftet som kom med landbruket, sier Lalueza-Fox ifølge Videnskab.dk.

Forskeren understreker at dette er en ny teori, men hvis han har rett er «den hvite mann» ikke over 20.000 år gammel, som hittil antatt, men antagelig bare noen tusen år gammel.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus