Meny

Ukrainsk minister truer med unntakstilstand

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas justisminister Olena Lukasj truer med å innføre unntakstilstand som reaksjon på at demokratiforkjempere inntok hennes departement i Kiev.

Hvis demonstrantene ikke forlater bygningen, vil hun raskt be om unntakstilstand og stoppe forhandlingene for å få tilbake kontrollen over departementet.

– Jeg vil bli tvunget til å be presidenten stoppe samtalene hvis ikke bygningen frigjøres umiddelbart, sier Lukasj til TV-kanalen Inter.

Hun vil også ta kontakt med Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd for å drøfte spørsmålet om unntakstilstand.

Opposisjonsleder og tidligere verdensmester i boksing, Vitalij Klitsjko, besøkte demonstrantene som okkuperer justisdepartementet i løpet av natten. Han ba demonstrantene forlate bygningen, men så langt til ingen nytte.

Se video av okkupasjonen nederst i saken.

Demonstrantene har knust vinduer i bygget og spylt vann på andre vinduer fra innsiden. Vannet er deretter frosset til is. Politiet har formelt åpnet etterforskning av okkupasjonen.

Les også: Demonstranter har tatt justisdepartementet i Kiev

Sprer seg i Ukraina

Opprøret mot president Viktor Janukovitsj sprer seg etter at opposisjonen takket nei til et tilbud om å overta statsministerposten.

Også i flere andre byer enn Kiev er offentlige bygninger okkupert de siste dagene, og opprøret mot regimet har også spredt seg østover til områder der Janukovitsj har stor støtte.

I morgentimene mandag var stemningen spent i Kievs gater, og store politistyrker var i høy beredskap.

Mest spenning er likevel knyttet til tirsdag. Da trer nasjonalforsamlingen sammen for å diskutere krisen og en eventuell lempning av de omstridte lovene som forbyr demonstrasjoner på offentlig sted.

Janukovitsj har kommet opposisjonen i møte ved å invitere dem til forhandlinger og tilby dem sentrale statsrådsposter. Men han har til nå nektet å etterkomme kravet om å framskynde neste års valg og løslate den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko.

– Myndighetene må forstå at vi kommer til å holde ut til vi seirer, og for de fleste av oss innebærer det Janukovitsjs avgang, sier én av demonstrantene, 22 år gamle Bogdan.

Les også: Flere tusen møttes til sørgestund i Ukraina

Begravelse

Søndag deltok flere tusen opposisjonelle i begravelsen til den 25 år gamle hviterussiske demonstranten Mikhail Zjiznevskij, som ble skutt og drept i sammenstøt med politiet i Kiev i forrige uke.

– Han var en modig og veldig snill person som ga sitt liv for Ukrainas framtid, sa en av de sørgende i St. Michael-katedralen.

Enkelte bar røde og hvite nasjonalistflagg fra tiden før Hviterussland ble en del av Sovjetunionen, under begravelsen. Slike flagg er nå forbudt i Hviterussland. Bilder viser også at folk fra den høyreradikale gruppen UNSO bærer kisten.

Les også: Opposisjonen tilbudt regjeringsmakt i Ukraina

Opprøret lammer nå i praksis de lokale myndighetene i 14 av Ukrainas 25 provinser, og det meldes om sammenstøt mellom demonstranter og politi i stadig flere byer.

Den to måneder lange konflikten har ført til den verste volden i Ukraina siden landet ble uavhengig fra Sovjetunionen i 1991.

Minst seks mennesker er drept i opptøyene, opplyser statsadvokaten i landet og kilder i ambulansetjenesten.

Her okkuperer demonstrantene justisdepartementet:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus