Meny

Flere tusen møttes til sørgestund i Ukraina

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens demonstrasjonene sprer seg i Ukraina samlet flere tusen mennesker seg i Kiev søndag i begravelsen til en demonstrant som ble skutt og drept.

Demonstrasjonene mot Viktor Janukovitsj har nå spredt seg til langt utenfor Kiev, og skjebnen til Ukrainas regjering er i det blå etter at presidenten ga opposisjonen tilbud om sentrale ministerposter.

Demonstranter har nå beleiret kontorene til lokale myndigheter i fire byer og okkupert offisielle bygninger ni andre steder i landet. Okkupasjonene og beleiringene har i flere tilfeller kommet etter sammenstøt med politiet.

Stor begravelse

Flere tusen sørgende fylte St. Michael-katedralen i Kiev og gatene rundt for å hylle den 25 år gamle demonstranten Mikhail Zhiznevsij, som hadde fylt 26 år søndag.

Hviterusseren hadde bodd i Ukraina i flere år, og han ble søndag hyllet som en helt.

– Han var en modig og veldig snill person som ga sitt liv for Ukrainas fremtid, sier en av de sørgende til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Opposisjonen tilbudt regjeringsmakt i Ukraina

Myndigheten har bekreftet at han døde av skuddskader han pådro seg under sammenstøt, men sikkerhetsstyrkene i landet nekter for at de har avfyrt skudd mot demonstrantene.

Lemmer myndighetene

Det lokale opprøret lammer nå i praksis de lokale myndighetene i 13 av Ukrainas 25 provinser, skriver nyhetsbyrået AFP.

Protestene har stort sett vært konsentrert i de vestlige delene av Ukraina, der president Janukovitsj står svakt. Men nå har det også spredt seg til regioner sentralt og øst i landet.

I den tidligere Janukovitsj-bastionen Dnepropetrovsk ble tre politifolk skadd da hundrevis av demonstranter forsøkte å bryte seg inn i de lokale myndighetenes bygninger, mens politiet spylte dem med iskaldt vann.

Også i Sumi, Transcarpathia, Zaporizja og flere andre steder har det vært mindre sammenstøt mellom politiet og demonstranter de siste ukene.

Les også: Demonstrant: – Vi følger spent med på forhandlingene

Nye sammenstøt

I hovedstaden Kiev kom det til nye sammenstøt da noen tusen demonstranter forsøkte å storme et kultursenter der hundrevis av politifolk var samlet. Demonstrantene kastet røykgranater og steiner mot bygningen, som ligger i sentrum av byen og ikke langt fra Uavhengighetsplassen.

Sammenstøtet varte i to timer like før morgengry. Politifolkene forlot til slutt bygningen, som hadde fått vinduene knust, etter at en av opposisjonslederne, boksestjernen Vitalij Klitsjko, ankom stedet og forhandlet frem en løsning.

Voldeligste siden 1992

Janukovitsj foreslo lørdag at opposisjonspolitikerne Arsenij Jatsenjuk kunne bli statsminister og Klitsjko visestatsminister. Men opposisjonslederne sa nei, og krever fortsatt at presidentvalget fremskyndes.

Den to måneder lange konflikten har ført til den verste volden i Ukraina siden landet ble uavhengig fra Sovjetunionen i 1991.

Minst seks mennesker er drept i opptøyene, opplyser statsadvokaten i landet og kilder i ambulansetjenesten.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus