Jensen regnet med bråk om fastleger

Finansminister Siv Jensen poengterte at regjeringen verken er mett eller tilfreds, men samtidig fant hun grunn til å skryte av resultatene som er oppnådd, da hun søndag talte under fylkesårsmøtet i Buskerud Frp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen poengterte at regjeringen verken er mett eller tilfreds, men samtidig fant hun grunn til å skryte av resultatene som er oppnådd, da hun søndag talte under fylkesårsmøtet i Buskerud Frp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Frp-leder Siv Jensen kaller debatten om legereservasjoner overdrevet. Likevel var hun forberedt på reaksjoner da avtalen med KrF ble undertegnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi var klar over at noen ville være imot dette. Men slik er det å inngå kompromisser. Saken er veldig viktig for Kristelig Folkeparti, sier Jensen til NTB.

Hun fant grunn til å minne partigrasrota om at regjeringen ikke har flertall på Stortinget, da hun søndag talte under fylkesårsmøtet i Buskerud Frp.

– Vi må ikke glemme at vi er en mindretallsregjering, som er avhengig av å søke flertall for våre saker i Stortinget. Det betyr at ikke alle saker ender med et rent Frp-stempel, sa Jensen.

– Overdrevet

Hun mener debatten har sporet av og antatt overdrevne proporsjoner. Et tilbakeskritt i abortkampen er det iallfall ikke, mener Frp-lederen.

– De aller, aller fleste kvinner vil ikke merke noen forskjell. Alle kvinner som ønsker å få gjennomført tiltak, får det. Ingen vil bli innskrenket eller begrenset, sier hun.

– For KrF handler dette om de ytterst få legene som har etiske problemstillinger ved dette, skal ha anledning til å reservere seg. I de få tilfellene dette inntreffer, betyr det bare at du får en ny lege, fortsetter Jensen.

Regjeringspartiene og KrF står alene på Stortinget om å ville gi fastlegene denne muligheten. De kritiske røstene har vært mange i Høyre, men de finnes i Frp også.

– Det irriterer meg grenseløst at helseminister Høie prioriterer KrF-saker framfor Høyre-saker, sier partiveteran Jan L. Stub til NTB.

Forlanger resultater

Stub har vært med i partiet siden det berømte stiftelsesmøtet på Saga kino for snart 41 år siden og er ellers godt fornøyd etter 100 dager i regjering.

– Vi har fått gjort en del, men det er mye som står igjen. Viser man ikke resultater, blir man ikke gjenvalgt, sier Stub som trekker fram samferdsel som noe av det viktigste.

– Her på Ringerike er det E16 og Ringeriksbanen som står høyest oppe. Fredag ettermiddag sto det omtrent stille fra Skui til Hønefoss. Sånn kan det ikke være, sier han.

Siv Jensen poengterte at regjeringen verken er mett eller tilfreds da hun var tilbake på Sundvolden Hotel, der regjeringsplattformen ble snekret i fjor høst.

Samtidig fant hun grunn til å skryte av resultatene som er oppnådd: Oljesatsing, styrking av barnevern, reform av landbruket, kamp mot trygdeeksport og kriminalitet, mer til vei og mindre til bom samt lavere skatter, mindre byråkrati – og fjerning av arveavgiften.

Handlingsrom

Jensen lot finansministeren i henne slippe til da hun viste til det begrensede økonomiske handlingsrommet som følger av jevn oljepengebruk.

– Jeg oppfordrer dere til å komme med forslag til kutt og effektivisering, sa Jensen til delegatene.

Hun la fram et regnestykke som viser at av 27 milliarder i nye oljeinntekter i 2014, vil om lag 20 milliarder slukes av økte utgifter til folketrygden og sykehusene samt forpliktelsene som alt ligger Nasjonal transportplan.

Og av de 7 milliardene som gjenstår, er det meste allerede avsatt til satsinger som det alt er gitt løfter om.

– Vi har politisk gjennomslag, men vi må forklare betydningen av produktivitetsvekst. Det handler om hvordan denne regjeringen bruker dine skattepenger. (©NTB)

Personvernpolicy