UD bekrefter at nordmann er drept i Serbia

Utenriksdepartementet bekrefter at en nordmann er skutt og drept av sikkerhetsstyrker i Serbia. De pårørende er varslet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har fått bekreftet identiteten til mannen som døde i en skyteepisode med serbisk politi, opplyser fungerende kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD til NTB.

Han opplyser at mannen er 38 år gammel, men vil ikke komme med flere detaljer.

– Vi har fått rapport fra politiet i Serbia om hendelsesforløpet, sier Andersen.

– Angrep politimann

Den drepte 38 år gamle mannen kommer fra en kommune i Hordaland, opplyser politiet til Dagbladet. Han skal ha vært bosatt i byen Presevo sør i Serbia, ved grensen mot Makedonia.

Ifølge lokale medier slo 38-åringen en serbisk politimann i hodet med en murstein, og klarte dermed å sikre seg politimannens automatvåpen.

Deretter løsnet han skudd mot en minibuss med serbiske soldater. Han ble drept av medlemmer av det serbiske gendarmeriet – en paramilitær styrke med politimyndighet, melder den albanskspråklige nettavisen Titulli.

Motivet for angrepet er ennå ikke kjent, skriver avisen.

– Kona var hjemme da 38-åringen ble skutt på gata utenfor boligen, opplyser serbisk politi til Bergens Tidende.

Bakgrunn: Nordmann skal ha blitt drept i Serbia

– Ikke islamist

Lederen i den serbiske politiunionen, Veljko Mijailovic, ble lørdag sitert i en rekke lokalaviser på at nordmannen skal ha vært tilknyttet islamistbevegelsen Wahhabi. TV 2 har vært i kontakt med serbisk politi, som nå avviser disse påstandene.

Mannens familie har tidligere også avvist påstandene.

– Jeg kan garantere at det ikke stemmer, sa et familiemedlem til VG. Vedkommende betegner dødsfallet som et stort tap og sier familien i Norge hadde ukentlig kontakt med 38-åringen via telefon og sosiale medier.

Politiske spenninger

Sylo Taraku, generalsekretær i organisasjonen LIM (likestilling, integrering og mangfold), forteller at Presevodalen sør i Serbia er preget av politiske spenninger.

– Det er lite tillit mellom folket og politiet, sier Taraku til VG.

Presevo ligger i Serbia like ved grensen til både Kosovo og Makedonia. Området var mellom 1999 og 2001 åsted for en væpnet konflikt etter at en lokal albansk gerilja gjorde opprør mot Milosevic-regimet i Serbia.

I etterkant av konflikten har spesialpoliti og militære styrker vært sterkt til stede i dalen. Streng grensekontroll blir håndhevet for å stanse våpensmugling.

Personvernpolicy