Meny

UD bekrefter at nordmann er drept i Serbia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet bekrefter at en nordmann er skutt og drept av sikkerhetsstyrker i Serbia. De pårørende er varslet.

– Vi har fått bekreftet identiteten til mannen som døde i en skyteepisode med serbisk politi, opplyser fungerende kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD til NTB.

Han opplyser at mannen er 38 år gammel, men vil ikke komme med flere detaljer.

– Vi har fått rapport fra politiet i Serbia om hendelsesforløpet, sier Andersen.

– Angrep politimann

Den drepte 38 år gamle mannen kommer fra en kommune i Hordaland, opplyser politiet til Dagbladet. Han skal ha vært bosatt i byen Presevo sør i Serbia, ved grensen mot Makedonia.

Ifølge lokale medier slo 38-åringen en serbisk politimann i hodet med en murstein, og klarte dermed å sikre seg politimannens automatvåpen.

Deretter løsnet han skudd mot en minibuss med serbiske soldater. Han ble drept av medlemmer av det serbiske gendarmeriet – en paramilitær styrke med politimyndighet, melder den albanskspråklige nettavisen Titulli.

Motivet for angrepet er ennå ikke kjent, skriver avisen.

– Kona var hjemme da 38-åringen ble skutt på gata utenfor boligen, opplyser serbisk politi til Bergens Tidende.

Bakgrunn: Nordmann skal ha blitt drept i Serbia

– Ikke islamist

Lederen i den serbiske politiunionen, Veljko Mijailovic, ble lørdag sitert i en rekke lokalaviser på at nordmannen skal ha vært tilknyttet islamistbevegelsen Wahhabi. TV 2 har vært i kontakt med serbisk politi, som nå avviser disse påstandene.

Mannens familie har tidligere også avvist påstandene.

– Jeg kan garantere at det ikke stemmer, sa et familiemedlem til VG. Vedkommende betegner dødsfallet som et stort tap og sier familien i Norge hadde ukentlig kontakt med 38-åringen via telefon og sosiale medier.

Politiske spenninger

Sylo Taraku, generalsekretær i organisasjonen LIM (likestilling, integrering og mangfold), forteller at Presevodalen sør i Serbia er preget av politiske spenninger.

– Det er lite tillit mellom folket og politiet, sier Taraku til VG.

Presevo ligger i Serbia like ved grensen til både Kosovo og Makedonia. Området var mellom 1999 og 2001 åsted for en væpnet konflikt etter at en lokal albansk gerilja gjorde opprør mot Milosevic-regimet i Serbia.

I etterkant av konflikten har spesialpoliti og militære styrker vært sterkt til stede i dalen. Streng grensekontroll blir håndhevet for å stanse våpensmugling.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus