Varslet familien til nordmann som skal være drept i Serbia

Kripos har varslet familien til den norske mannen som skal være skutt og drept av sikkerhetsstyrker i Serbia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er blitt gjort selv om norsk politi foreløpig ikke har fått mannens identitet endelig bekreftet av serbiske myndigheter.

– Normalt kontakter vi ikke de pårørende når informasjonen er så usikker, men her har det vært mange saker i mediene om det, så vi har valgt å kontakte familien. De forholder seg til at dette er ubekreftede opplysninger, sier vaktleder Kai Roger Bakken i Kripos til VG.

– Angrep politimann

Den antatt drepte 38 år gamle mannen kommer fra en kommune i Hordaland, opplyser politiet til TV 2. Han skal ha vært bosatt i byen Presevo sør i Serbia, ved grensen mot Makedonia.

Ifølge lokale medier gikk 38-åringen først til angrep på en politimann før han løsnet skudd mot en minibuss med serbiske soldater og til slutt ble drept av medlemmer av det serbiske gendarmeriet – en paramilitær styrke med politimyndighet.

Les også: Nordmann skal ha blitt drept i Serbia

Lederen for den serbiske politiunionen, Veljko Mijailovic, har uttalt at nordmannen hadde tilknytning til en ytterliggående islamistiske gruppe. Dette avviser mannens familie på det sterkeste overfor VG.

– Jeg kan garantere at det ikke stemmer, sier et familiemedlem til avisa. Vedkommende betegner dødsfallet som et stort tap og sier familien i Norge hadde ukentlig kontakt med 38-åringen via telefon og sosiale medier.

Skuddveksling

Nordmannen bodde i Presevo sammen med sin makedonske kone, ifølge lokale medier.

Dramaet begynte lørdag morgen da han angivelig angrep en serbisk politimann med en murstein. Nordmannen skal ha klart å sikre seg politimannens automatvåpen. Deretter oppsto det en skuddveksling mellom ham og politiet, melder den albanskspråklige nettavisen Titulli.

Mannen ble forfulgt både av gendarmeri og grensepoliti, før han til slutt skal ha blitt skutt og drept i nærheten av sitt eget hjem.

Politiske spenninger

Sylo Taraku, generalsekretær i organisasjonen LIM (likestilling, integrering og mangfold), forteller at Presevodalen sør i Serbia er preget av politiske spenninger.

– Det er lite tillit mellom folket og politiet, sier Taraku til VG.

Presevo ligger i Serbia like ved grensen til både Kosovo og Makedonia. Området var mellom 1999 og 2001 åsted for en væpnet konflikt etter at en lokal albansk gerilja gjorde opprør mot Milosevic-regimet i Serbia.

I etterkant av konflikten har spesialpoliti og militære styrker vært sterkt til stede i dalen. Streng grensekontroll blir håndhevet for å stanse våpensmugling. (©NTB)

Personvernpolicy