Meny

Minst 29 drept i sammenstøt i Egypt

Demonstranter fra 6. april-bevegelsen, som sørget for at Egypts tidligere leder Hosni Mubarak måtte gå av for tre år siden, roper slagord mot de nye militærstøttede myndighetene tidligere i uken. Foto: Amr Abdallah Dalsh (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 29 mennesker ble drept i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Egypt på treårsdagen for starten på revolusjonen mot tidligere president Hosni Mubarak.

I Kairo skjøt politiet lørdag med hagl og tåregass for å stanse en gruppe demonstranter som forsøkte å marsjere til Tahrirplassen, som var sentrum for revolusjonen i 2011. Et øyenvitne opplyser til nyhetsbyrået Reuters at politiet også skjøt med skarpt mot de om lag 1.000 demonstrantene.

Noen av demonstrantene var sekulære, mens andre var islamister som støtter Det muslimske brorskap og den avsatte presidenten Mohamed Mursi.

Alle er imidlertid motstandere av de militærstøttede myndighetene, og ønsket å markere at det lørdag var tre år siden folkeopprøret mot Hosni Mubarak startet.

Slagord for Sisi

Politiet skal også ha slått ned på marsjer andre steder i hovedstaden. Ifølge helsedepartementet ble i alt 26 personer drept i sammenstøtene i Kairo og i forstadsområdene rundt byen.

Ytterligere to personer ble drept i kamper mellom Mursi-tilhengere og sikkerhetsstyrker i byen Minya sør i Egypt, mens én person ble drept og flere titalls Mursi-tilhengere ble pågrepet under en demonstrasjon i Alexandria.

Samtidig var tusenvis av mennesker som støtter myndighetene samlet på Tahrirplassen, denne for anledningen godt beskyttet av sikkerhetsstyrker og pansrede kjøretøy. De ropte slagord til støtte for general Abdel Fatah al-Sisi, som de håper blir landet neste president etter at landets første demokratisk valgte president Mohamed Mursi ble avsatt i et kupp i juli. Samtidig ble det ropt slagord med krav om at medlemmer av Det muslimske brorskap må henrettes.

Helikopter styrtet

På Sinaihalvøya mistet fem soldater livet da et helikopter styrtet lørdag. Lokale øyenvitner sier at helikopteret ble rammet av en rakett avfyrt av opprørere, mens en statskontrollert avis, Al-Ahram, skriver at helikopteret styrtet på grunn av tekniske problemer.

Tidligere lørdag gikk nok en bombe av i Kairo. Sprengladningen ble kastet mot en politiskole, men ingen ble skadd, ifølge innenriksdepartementet.

Det ble også meldt om en bilbombeeksplosjon ved politihuset i Suez. I dette angrepet ble ni personer såret, ifølge opplysninger fra helsedepartementet.

Fredag ble seks personer drept i fire ulike bombeangrep i Kairo, alle rettet mot egyptisk politi. Det største rammet politidirektoratet i sentrum av Kairo.

En al-Qaida-inspirert gruppe hevder å stå bak angrepene. Kunngjøringen fra den militante gruppa Ansar Bayt al-Maqdis var lørdag lagt ut på flere nettforum som brukes av ytterliggående islamister, ifølge den amerikanske nettovervåkingsgruppen SITE.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus