Nordmann skal ha blitt drept i Serbia

Serbisk politi melder at en norsk statsborger lørdag morgen ble drept av serbiske spesialstyrker etter at han angivelig gikk til angrep på en politimann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet er kjent med saken og har gjort sine undersøkelser.

– Vi har informasjon om vedkommendes identitet, men venter på en bekreftelse. Jeg er redd det kan ta litt tid før vi vet mer, sier fungerende kommunikasjonssjef i UD Frode O. Andersen til NTB.

Heller ikke Kripos har ikke fått mannens identitet endelig bekreftet, men arbeidet med å varsle hans nærmeste pårørende i Norge er i gang, melder NRK.

Angrep politimann

Ifølge nyhetsbyrået AP melder politiet i Serbia at den norske mannen ble drept i en skuddveksling med sikkerhetsstyrker etter at han angrep en serbisk politimann.

Nordmannen skal ha stjålet politimannens våpen etter å ha slått ham i hodet med en stump gjenstand. Deretter skal han ha skutt på en politibuss.

En politimann ble såret i skytingen. Politiet identifiserte ifølge nyhetsbyrået mannen ved hjelp av initialene hans. Mannen skal være født i 1975.

Kobles til islamistmiljø

Politiet sier de jaget mannen til hans hus i Presevo ved grensen til Kosovo, hvor han døde i en skuddveksling.

Serbiske medier rapporterer at mannen bodde i huset med sin makedonske kone.

Polititalsmann Dragan Stamenković sier at han ikke vil gi noen nærmere opplysninger om nordmannens identitet før saken er ferdig etterforsket, men viser til at politiet vil komme med en offisiell uttalelse.

Motivet for angrepet er ikke kjent, men serbiske medier skriver ifølge VG at den etnisk norske mannen som skal være skutt av politiet, tilhørte en islamistbevegelse.

Området preget av politiske spenninger

Sylo Taraku, generalsekretær i organisasjonen LIM (likestilling, integrering og mangfold) kommer fra Kosovo. Han sier til VG at Persevo-dalen er preget av politiske spenninger.

– Det er lite tillit mellom folket og politiet, sier Taraku.

Presevo ligger i Serbia like ved grensen til både Kosovo og Makedonia. Området var mellom 1999 og 2001 åsted for en væpnet konflikt etter at en lokal albansk gerilja gjorde opprør mot Milosevic-regimet i Serbia. I etterkant av konflikten har spesialpoliti og militære styrker vært sterkt til stede i dalen. Streng grensekontroll blir håndhevet for å stanse våpensmugling.

Personvernpolicy