Syrias motparter møtes ansikt til ansikt

Den syriske regjeringen og eksilopposisjonen sitter for aller første gang ansikt til ansikt ved forhandlingsbordet, melder kilder i Genève.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet skal etter planen kun vare en kort stund, og den eneste som skal ha ordet, er Syria-utsendingen Lakhdar Brahimi, som leder samtalene.

– De to syriske delegasjonene møter nå hverandre sammen med spesialutsendingen i FN-bygningen i Genève, sa talskvinnen ved 10.30-tiden lørdag formiddag.

Møtet skal etter planen kun vare en kort stund, og den eneste som skal ha ordet, er Syria-utsendingen Lakhdar Brahimi, som leder samtalene.

To møter

Deretter er planen at de to delegasjonene skal møtes til et lengre møte lørdag ettermiddag.

Ifølge diplomater er det ventet at de to partene ikke vil tiltale hverandre direkte, men i stedet henvende seg til Brahimi, som er utpekt til Syria-utsending av FN og Den arabiske liga.

Les også: Syrias regjering sier nei til overgangsregjering

Fredag kveld meldte en representant for opposisjonen at Syrias regjering hadde sluttet seg til en tidligere uttalelse om at det etableres en overgangsregjering i Syria.

Men lørdag morgen tok regjeringen kraftig avstand fra en eventuell overgangsregjering i det krigsherjede landet.

– Helt uaktuelt

– Vi er helt imot den, sa informasjonsministeren Omran Zoabi til journalister like før møtet med opposisjonens representanter.

– Syria er en stat med institusjoner. En overgangsregjering er noe som er aktuelt i land som er i oppløsning, og som ikke har noen institusjoner, fastslo han idet han var på vei til møtet sammen med Brahimi.

Opposisjonen krever at president Bashar al-Assad går av. Opposisjonens representanter har tidligere nektet å delta i direkte forhandlinger med regjeringens representanter før de går med på dette kravet. (©NTB)

Personvernpolicy