Satt over 500 dager i varetekt før han ble frifunnet

En 44 år gammel mann som ble siktet for drapsforsøk, satt totalt 506 dager i varetekt før han til slutt ble frikjent. – I strid med menneskerettighetene, mener hans advokat Christine Hamborgstrøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

44-åringen ble i Oslo tingrett i september 2013 dømt til seks års fengsel for drapsforsøk før han i desember samme år blir frikjent i Borgarting lagmannsrett. Han ble også frifunnet for kravet om oppreisning.

Hamborgstrøm sier til Aftenposten at bevismaterialet som ble lagt fram i lagmannsretten, var akkurat det samme som i tingretten.

– Det var ingen tekniske bevis som knyttet min klient til drapsforsøket, sier hun.

Hun bruker sterke ord om den første dommen fra tingretten og kaller den «et makkverk». Samtidig er hun sterkt kritisk til at varetektsfengslingen av hennes klient ble forlenget gang etter gang av tingretten.

– Helt uakseptabelt og i strid med menneskerettighetene, mener hun.

Sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett er ikke enig i kritikken og sier at det er et lavere beviskrav ved varetektsfengsling enn ved domfellelse.

– Noen av avgjørelsene ble anket til lagmannsretten, som var enig i tingrettens vurdering, påpeker han.

Også statsadvokat Kristian Nicolaisen, som var aktor i lagmannsretten, mener det var riktig å holde 44-åringen så lenge i varetekt. Han ønsker ikke å kommentere dommen i lagmannsretten utover at han tar dommen til etterretning.

Bruken av varetektsfengsling i Norge har i mange år fått sterk kritikk både fra FN og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner. (©NTB)

Personvernpolicy