Meny

Kamp mot reservasjonsretten fra alle kanter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF blir stadig mer isolert i sin kamp for reservasjonsrett for leger. Selv om de fikk med dette punktet i samarbeidsavtalen med den nye regjeringen, kan det bli bare småplukk igjen.

Etter at helseminister Bent Høie (H) bekreftet at det er opp til lokale politikere å si ja til å innføre reservasjonsrett mot abort i sine kommuner, har stadig flere tatt til orde for å si nei til ordningen.

I storbyene Oslo, Trondheim og Bergen er det flertall for å nekte leger som vil reservere seg mot henvisning til abort å jobbe i kommunen. Nå oppfordrer Ap, SV og Venstre sine folkevalgte over hele landet til å følge etter.

Opprop fra Nesodden

– Det har gått ut et opprop til alle våre ordførere og gruppeledere i landets kommuner om å ta opp denne saken i kommunestyrene og si nei til forslaget fra regjeringen, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til Dagsavisen.

Nesodden-ordfører Nina Sandberg (Ap) og fem andre ordførere står bak oppropet mot legers ønske om å nekte å henvise til abort, og nestleder Pedersen stiller seg fullt og helt bak initiativet.

Også SVs Inga Marte Thorkildsen stiller seg bak oppropet. Hun kaller forslaget fra regjeringen for rystende.

Imot uansett

I Trondheim er det Venstre som tok initiativ til et forslag om å nekte å innføre reservasjonsretten, og det er allerede klart at forslaget vil få flertall.

Venstre er imot å innføre reservasjonsrett, uansett om det skal avgjøres av den enkelte kommune eller sentralt.

– Det er et stort engasjement i lokallagene til Venstre mot dette forslaget, og de trenger nok ingen oppfordring fra oss sentralt for å stoppe det i kommunene, det kommer de til å gjøre uansett, sier nestleder Ola Elvestuen.

Murring i Høyre

Ikke nok med det, også i KrFs samarbeidsparti Høyre er det flere som oppfordrer kommunene til å si nei. Det gjelder ikke minst de to Høyre-styrte kommunene Bergen og Oslo.

Høyre-ordfører Trude Drevland i Bergen går ut i VG og kritiserer sin egen helseminister. Hun kaller reservasjonsretten forhistorisk. Hun får støtte fra partikollega og stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde som i Aftenposten ber om at lokalpolitikerne rundt omkring i Norge må si et tydelig nei til hennes egen regjerings reservasjonsplan.

– Bør sparkes

– Jeg synes det er bra om kommuner aktivt tar et standpunkt mot en reservasjonsmulighet, sier hun, og mener at de fastlegene som i dag velger å reservere seg både mot å henvise til abort og sette inn spiral, noe de ikke har anledning til å gjøre etter dagens regelverk, bør straffes.

– Frem til endringene vedtas, er det ikke tillatt å reservere seg. Frem til endringen skjer, bør det komme sanksjoner mot leger som bryter disse reglene, og i verste fall bør de sparkes, sier Heidi Nordby Lunde.

Frustrert Syversen

I Kristelig Folkeparti er frustrasjonen stor over vendingen saken har tatt. Under partiets store lokalpolitikerkonferanse fikk Hans Olav Syversen, som var med på å forhandle fram samarbeidsavtalen som KrF og Venstre fikk med Høyre og Frp, trampeklapp da han gikk kraftig til angrep mot kritikerne av reservasjonsretten.

Til Vårt Land sier han at debatten har gått fullstendig av skaftet. Spesielt har han gått lei av måten Ap-politikerne fører debatten om legereservasjon på. Han frykter både for demokratiet og for takhøyden i debattene.

– Ingen må være i tvil om at det er en kampanje som pågår. Når vi ser de krigsoverskriftene som nå lages, skulle man tro at reservasjonsretten var det største anslaget mot demokratiet siden 1814, sa Syversen på konferansen.

– Overfor Høyre er det nå viktig med gode samtaler for å få et best mulig sluttresultat, sier han til Vårt Land. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus