Meny

Ville bruke Nord-Norge for å promotere Oslo-OL:

– Det er pill råttent

Landskapsfotografen Ole Christian Salomonsen mener hele prosessen med Tromsøs OL-søknad og nå Oslos OL-søknad er pill råtten. Se svaret hans sendte til Norges idrettsforbund da de spurte om å få bruke bildene hans til å sanke stemmer. Foto: Skjermdump /Nordlys/Facebook

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsøværing Ole Christian Salomonsen reagerte kraftig da Norges idrettsforbund ønsket å bruke bilder av det nordnorske nordlyset for å selge inn Oslo-OL.

Tromsø var opprinnelig aktuell som OL-arrangør i 2018. Men da en kvalitetsrapport fra Veritas viste at arrangementet ville bli betydelig dyrere, fra 15,5 milliarder til 28.6 milliarder, ba idretten i Norge idrettsstyret om å trekke søknaden.

Trøsten til triste nordlendinger kom fra tidligere kulturminister Trond Giske, som slo fast at det neste OL i Norge skal gå i Tromsø, uansett.

Men den gang ei.

Når Norges idrettsforbund (NIF) under Sotsji-OL skal forsøke å overbevise IOC-medlemmer og inviterte gjester om at Oslo skal få vinterlekene i 2022, vil NIF selge inn Oslo ved å bruke en video av nordlyset i Nord-Norge.

For å få tillatelse til å bruke videoen de ønsket tok de fredag kontakt med landskapsfotografen Ole Christian Salomonsen fra nettopp Tromsø.

Les også: Derfor gikk det galt med Tromsø-OL

– Ikke fa..

Tromsøfotograf Ole Christian Salomonsen engasjerer på Facebook, etter at han sa nei til å la Oslo OL bruke nordlysbilder fra Tromsø i promoteringen. Foto: Privat.Tromsøfotograf Ole Christian Salomonsen engasjerer på Facebook, etter at han sa nei til å la Oslo OL bruke nordlysbilder fra Tromsø i promoteringen. Foto: Privat.

Nordlendingen var ikke fornøyd med at planene om OL i hjembyen gikk i grus og var ikke nådig etter å ha lest mailen.

– Jeg synes hele prosessen med Tromsøs OL-søknad og nå Oslos OL-søknad er så pille råttent! Det er ikke tvil om hva slags agenda NIF har med å bruke mine bilder i Sotsji, det er for å selge inn Oslo-OL til IOC-pampene. Om jeg er interessert å hjelpe? Ikke fa.. i hel....! For å si det rett ut, sier Salomonsen til Nordlys.

I svaret til NIF gir Salomonsen klar beskjed om hva han synes om tilbudet. Brevet til Salomonsen har snart blitt delt fem tusen ganger på Facebook.

«Under ingen omstendigheter, og ikke for noen pris, ønsker jeg å bidra til å markedsføre et potensielt OL i Oslo med mitt arbeid», skriver han blant annet (faksimile øverst).

Les også: OL i Tromsø 2018

– Oslo er en fin by, men

Han er ikke i tvil om at bildene hans skal brukes for å fremme nordlyset, som er svært populært i utlandet.

Overfor ABC Nyheter fredag kveld utdyper han svaret sitt.

- Jeg har overhodet ikke noe i mot Oslo og Oslos befolkning. Oslo er en fin by, jeg har bodde der selv i seks år. Det som provoserer meg er det maktspillet som har vært, og måten Tromsø ble satt på sidelinjen på. Det har bare skapt aversjon for OL i Oslo.

Fotografen forteller at han lenge var i tvil om han ville dele brevet, men at han svarte fordi han ble provosert.

- Jeg ser at svaret mitt har blitt delt mange ganger. Noen kaller meg jo for sutrekopp, det visste jeg kom til å komme. Men 99 prosent av tilbakemeldingene er positive. Det ryr inn av støtteerklæringer og gode ord, også fra Oslo. Men om dette var smart kommersielt av meg å gjøre, det vet jeg ikke.

Tror ikke lenger på OL i nord

Den engasjerte tromsøfotografen understreker at om det ikke hadde vært for prosessen forut, så kunne han ha stilt seg annerledes til et eventuelt OL i Oslo i 2022. At OL en gang vil bli lagt til Tromsø, har han imidlertid gitt opp å tro på.

- Med det politiske systemet vi har i dag tror jeg ikke det vil bli noe OL i Nord-Norge noen gang. Det er jo veldig mange penger det er snakk om. Men har vi ikke råd til å ha OL i Tromsø, så tror jeg ikke vi har råd til å ha OL i Oslo heller, sier Salomonsen til ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus