Sprekk i samarbeidet på Solbergs hundrede dag

Sandberg markerte regjeringens første 100 dager med å åpne for å ta en statsrådspost i den blåblå regjeringen. Foto: NTB scanpix.
Sandberg markerte regjeringens første 100 dager med å åpne for å ta en statsrådspost i den blåblå regjeringen. Foto: NTB scanpix.

Samarbeidspartiene Venstre og KrF feirer regjeringens første hundre dager med å love Frp-nestleder Per Sandberg tøffere motstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sandberg markerte dagen med å åpne for å ta en statsrådspost i den blåblå regjeringen.

Deretter langet han ut mot Venstre og KrF.

Til NRK sier han at de to partiene har misbrukt sin makt og tilkjempet seg seire gjennom forhandlingene i Stortinget som er større en oppslutningen skulle tilsi.

– Jeg tror ikke de skal strekke strikken noe særlig mer, lyder konklusjonen.

Lover mer

Tvert om, lyder det fra Venstre-nestleder Ola Elvestuen:

– Her vil det komme mer. Vi misbruker ikke makt, vi bruker den, og det skal vi fortsette med. Regjeringen har ikke tatt et eneste initiativ til bedre miljøpolitikk på disse hundre dagene. Da må vi gjøre den jobben, sier Elvestuen til NTB.

Han merker seg at Sandberg trekker fram avgiftsøkningen på diesel som ekstra smertefull for Frp.

– Vi har bare begynt på jobben med å legge om til grønne skatter. Dette er et av våre fire hovedkrav til regjeringen, sier Elvestuen, og trekker samtidig fram elektrifisering av Utsira, tilslutning til EUs klimakutt og tung kollektivsatsing.

Les også: Solberg og Jensen i hundre

«Lykke til»

Fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen ønsker Sandberg et ironisk «lykke til» dersom Frp-nestlederen mener han kan finne mer egnede samarbeidspartnere for regjeringen.

Da hun innledet til lokalpolitisk konferanse i Stavanger fredag, gjorde Eriksen et poeng av at Sandberg selv var med på å forhandle fram samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og Venstre/KrF.

– Sandberg og Frp må forstå at alle de seirene de har fått, har de fått til på grunn av samarbeidet med oss. Samarbeidsavtalen skal ikke bare gjelde i september og for første statsbudsjett. Den skal sørge for at regjeringen ikke blir en kasteball de fire neste årene. Det tror jeg både landet og regjeringen er tjent med, var hennes budskap.

84 punkter

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) markerte hundredagersdagen med hundre lys på kaka og en skryteliste over 84 saker som regjeringen har rukket å sette i gang.

Øverst på listen framheves det at todelingen i norsk økonomi nå blir tatt på alvor, etterfulgt av at norsk politikk er tilført nytenkning.

– Det viktigste er at vi får et mer konkurransedyktig Norge, sa Solberg under pressefrokosten i den sveitsiske alpebyen Davos.

Svekkelse

Ap-leder og statsministerforgjenger Jens Stoltenberg mener derimot at den blåblå politikken øker skillene og demper veksten.

– Når de snakker om et mer konkurransedyktig Norge, så viser det at de ikke har forstått den norske modellen. Noe av det viktigste med den, er at vi legger til rette for at mange er med, at det er høy grad av likestilling og integrering. Dette gjør oss konkurransedyktige. Men regjeringen har valgt å dreie familiepolitikken og likestillingen i en helt ny retning, sier Stoltenberg til NTB.

Les også: Sandberg vil kanskje bli statsråd likevel

Han ramser opp 7.000 færre barnehageplasser, dyrere barnehageplasser, utvidet kontantstøtte, kutt i pappaperm og videreføring av skatteklasse to.

– Alt dette er tiltak som hemmer likestilling mellom kvinner og menn, som hemmer integrering av innvandrere, og som hemmer arbeidstilbudet. Det er veksthemmende og det er en umoderne familiepolitikk, sier Stoltenberg.

Fungerende SV-leder Bård Vegar Solhjell åpnet landsstyremøtet i SV fredag med å hamre løs på regjeringens politikk:

– Jeg synes vi ser et retningsskifte på tre punkter: Det er mindre vekt på miljø, det er mer vekt på at alt skal ut på børs og verdi- og familiepolitikken er umoderne, sier han til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus