Meny

Kystvakt tror «spøkelsesskipet» har sunket

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cruiseskip som har drevet ensomt på havet i ett år har ikke gitt signaler fra seg siden april i fjor.

Uten mannskap, motorkraft og strøm har det russiske cruiseskipet «Ljubov Orlova» drevet fritt i Atlanterhavet i over ett år.

Skipet var på vei til opphugging i Canada da det slet seg løs og begynte å drive.

Flere eksperter har hevdet at vær og kraftige strømmer kan føre skipet helt til Storbritannia eller Norge.

Les også: «Spøkelsesskipet» kan være fullt av kannibalrotter

Kan ha sunket

Til The Guardian sier direktør for den irske kystvakten, Chris Reynolds, at skipet trolig har sunket eller grunnstøtt.

– Vi hadde et tre måneder langt prosjekt der vi ved hjelp av satellitter og radarbilder forsøkte å finne skipet. Vi gjorde også undersøkelser som viste at det kunne være på vei til Norge eller sør i England. Men skipet hadde sine sender slått av, slik at vi ikke kan være hundre prosent sikre, sier han.

Ifølge The Independent tror flere britiske eksperter at skipet fortsatt er ute på havet. Det begrunner de med at nødradioene på skipets livbåter ennå ikke har falt av.

Siste signal man har fått fra båten er fra april i fjor. Signalene stammet trolig fra livbåter som hadde falt av cruiseskipet.

Les også: Stormen avslørte spøkelsesskip

Kan være full av rotter

Torsdag skrev avisen Independent at skipet trolig inneholder hundrevis av rotter som spiser hverandre etter at det i fjor var på vei til opphugging i Newfoundland i Canada.

– Skipet var langs havnen i Newfoundland så vi antar det er rotter om bord.

– Vi ønsker ikke rotter fra utenlandske skip kommer inn på irsk jord. Hvis skipet kom på land her, er jeg sikker på at lokale folk ikke ville være veldig fornøyd, sier Reynolds.

Penny Hawkins i den britiske dyrevernorganisasjonen RSPCA tror ikke det er rotter på båten.

– Rotter har et dårlig rykte og dette hjelper ikke akkurat å forbedre det ryktet. Rotter er dyr som faktisk svarer hverandre i nød. Hvis dette skulle skjedd på en båt uten mat ville det bare vært på grunn av en veldig stressende situasjon, selv om det også er usannsynlig. Rotter er ikke mer tilbøyelig til å spise hverandre enn det mennesker er, sier hun.

Siden skipet er i internasjonalt farvann har Kanadiske myndigheter ikke villet sette i gang en bergingsoperasjon. De ser det som lite sannsynlig at det vil komme drivende tilbake.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus