Ap, H og Frp vil ha «robuste» kommuner:

Er Træna en robust kommune, da, rådmann Thore Hopperstad?

- Vi er et stabilt og robust samfunn med masse ideer til videre utvikling. Fra før bidrer trænværingene mer til storsamfunnet, enn de fleste, sier rådmann Thore Hopperstad. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
- Vi er et stabilt og robust samfunn med masse ideer til videre utvikling. Fra før bidrer trænværingene mer til storsamfunnet, enn de fleste, sier rådmann Thore Hopperstad. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Småkommuner samlet på Gardermoen denne uka er imot regjeringens og Arbeiderpartiets planer om kommunesammenslåing for å få «robuste» kommuner. Påstår rådmannen at Træna med 500 innbyggere er robust?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC Nyheter): Onsdag fortalte statssekretær Jardar Jensen (H) hvorfor regjeringen går inn for kommunesammenslåinger til Fagforbundets og Lokalsamfunnsforeningens konferanse «Ny kommunereform - demokratireform eller statlig tvang?».

Han, og Arbeiderpartiets medlem i Stortingets kommunalkomite, Eirik Sivertsen, er begge overbevist om at kommunene må bli større for å kunne klare oppgavene som kreves i et framtidig lokaldemokrati.

Les: – Vi skal ikke spare en krone på kommunereformen vår

– Det skulle jeg likt å se

I forsamlingen av ordførere, andre politikere, rådmenn og tillitsvalgte finner vi en stille kar, rådmann Thore Hopperstad fra den vesle øykommunen Træna på Helgelandskysten i Nordland.

En kommune med ca. 500 sjeler to og en halv time fra fastlandet, bare omgitt av havet og andre fjerne øyer.

- Det blir sagt at Norge må ha robuste kommuner for å kunne utføre oppgavene i framtida. Er dere robuste, eller må dere slå dere sammen med nabokommuner, Hopperstad?

- Det er klart at vår kommune, med vår beliggenhet og størrelse, slåss for å rekruttere til fagstillinger, sier rådmannen, som leder en kommunal stab på i alt 40 personer.

- Men jeg skulle likt å se hvordan en storkommune skal tilføre noe til vårt samfunn, sier Hopperstad.

Les også: Jan Tore Sanner spikrer nytt kommunekart i 2017

– Vi har det som trengs

For, sier rådmannen:

Natur og næringsliv: Træna ser på seg selv som en robust kommune. Foto: Thore Hopperstad.Natur og næringsliv: Træna ser på seg selv som en robust kommune. Foto: Thore Hopperstad.

- Vi har greid å rekruttere til alle lederstillinger og fagstillinger, vi har landets beste musikkfestival, vi har eventyrlig landskap og grobunn for økt turisme, vi har meget god og stabil legedekning og god akuttberedskap.

Hopperstad gir seg ikke med det.

- Vi har både enkeltpersoner og bedrifter som bidrar til storsamfunnet i rikt monn. Vi har potensiale og infrastruktur for mer, vi satser på boliger og utbygging for fremtiden, staten satser på Træna og vi jobber med nye og innovative ideer for å gjøre oss enda bedre rustet. Og vi har engasjerte innbyggere og politikere, sier han.

- Før trænværingen kan ta stilling til en eventuell kommunesammenslåing, må vi få vite på hvilke områder vi må bli bedre og mer robuste.

- Og vi må få troverdige opplysninger om hvordan en sammenslåing med en eller flere andre kommuner vil gjøre oss mer robuste og bedre skodd for fremtiden, sett fra en trænværings ståsted, sier Thore Hopperstad

Les også: - Hvorfor i all verden vil dere slå sammen kommunene våre?

Mye vær - og inntekter

- Skulle vi havne i en storkommune med senter i Mo i Rana, blir vi en utkant uansett. Uansett hvilken kommune vi skulle slå oss sammen med, vil avstanden til fastlandet være like lang. Den er minimum to og en halv time, forteller Hopperstd.

- Vi har veldig høye inntekter per innbygger takket være fiskeindustrien. Trænværinger bidrar nok med mer enn de fleste til storsamfunnet, sier rådmannen.


Her ligger Træna:


Vis større kart

Personvernpolicy