Unio mener tariffoppgjøret blir et risikoprosjekt

Unio-leder Anders Folkestad mener KS bygger opp til konflikt ved å stå på kravet om å endre lærernes arbeidsår. Nå blir spørsmålet tema ved vårens tariffoppgjør. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Unio-leder Anders Folkestad mener KS bygger opp til konflikt ved å stå på kravet om å endre lærernes arbeidsår. Nå blir spørsmålet tema ved vårens tariffoppgjør. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lærernes arbeidstid blir tema under tariffoppgjøret i vår. Det beklages på begge sider av bordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om lærernes arbeidstidsavtale:
  • KS har vært i forhandlinger med Utdanningsforbundet, LO og Unio om lokal styring av arbeidstiden for lærerne. Forhandlingene ble brutt fredag.
  • KS ville fjerne alle sentrale bestemmelser om lærernes arbeidstid og overføre dette til rektoren ved den enkelte skole. Videre foreslo KS at lærernes arbeidsår skal kunne utvides fra 39 uker til opptil 45. Lærerne skal ha samme antall arbeidstimer og samme antall ferieuker som før, men arbeidsåret «strekkes» ut ved at lærerne jobber færre timer per dag og får færre avspaseringsuker.
  • Lærerne mener en slik nyordning vil føre til at lærerne pålegges flere undervisningstimer og flere oppgaver. Noe som kan gi kommunene mulighet til å kutte i vikarbudsjetter og stillinger.

– Ingen av partene er tjent med at lærernes arbeidstidsordning blir tema i årets hovedtariffoppgjør, men vi må konstatere at slik blir det, sier KS-direktør Per Kristian Sundnes.

– Dette bygger seg opp til et stort risikoprosjekt i KS-regi. Det er alltid illevarslende når man går inn i hovedforhandlingene med en konflikt hengende over seg, parerer Unio-leder Anders Folkestad.

Striden

På vegne av skoleeierne, altså kommunene og fylkeskommunene, har KS gått inn for å endre lærernes arbeidstidsavtale i retning kortere sommerferie og mer normalisert arbeidstid gjennom året.

Utdanningsforbundet forsvarer på sin side dagens arbeidstidsavtale ved at den sikrer at lærerne er godt forberedt til å følge opp elevene gjennom skoleåret.

Bakgrunn: Lærere truer med streik etter feriekrav

KS har ønsket å spre arbeidsåret for lærerne fra dagens 39 uker og opp mot 45 uker. Det handler om å bruke ressursene best mulig på den enkelte skole, mener organisasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis lærerne skal være lenger på skolen om sommeren, ja så får de langt mindre tid til elevene resten av året, parerer lederen i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied.

Streikefare

Begge partene beklager at det uløste spørsmålet nå blir tema i vårens hovedtariffoppgjør.

– Jeg er skuffet, men langt fra overrasket. Denne forhandlingsrunden har vi hatt fordi vi i forrige runde, for to år siden, ble enige om å forlenge den gjeldende avtalen til ut 2013. Våre standpunkter har vært kjent i mange år, men her har det ikke vært bevegelse overhodet. Derfor ble det brudd, sier Sundnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unio-leder Folkestad mener KS ber om trøbbel:

– KS har vist liten respekt for kjernen i læreryrket. Resultatet er at dette spørsmålet går inn i hovedforhandlingene, med tilhørende streikefare. Det er mye historikk knyttet til lærernes arbeidsavtale. Dersom den endres, vil det være en katastrofe for Erna Solbergs satsing på kunnskapssamfunnet. Jeg ser ikke KS som noen konstruktiv aktør nå. Tvert om stiller de seg i spissen for trøbbel med arbeidstakerne, sier Folkestad til NTB.

Utdanningsforbundet er det største forbundet i Unio med over 156.000 medlemmer. Medlemmene kommer fra hele utdanningssystemet. Unio er landets nest største hovedorganisasjon med 320.000 medlemmer, der de fleste jobber i offentlig sektor.