Meny

– Minst elleve fra Danmark drept i Syria

Minst 90 personer har reist fra Danmark for å delta i krigen i Syria. Det danske sikkerhetspolitiet PET melder fredag at minst 11 av dem skal være drept i krigshandlingene i landet. Foto: Mahmud Al-Halabi (AFP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elleve personer som er reist fra Danmark for å delta i krigen i Syria, er drept, antar det danske sikkerhetspolitiet PET.

Det er Center for Terroranalyse (CTA), som er underlagt PET, som melder dette. Senteret opplyser samtidig at minst 90 personer er reist fra Danmark for å krige i Syria.

Tallene kommer frem i en ny analyse av terrortrusselen mot Danmark.

– Vi har ikke tidligere sett så mange fra Danmark som har reist ut til en konfliktsone, sier den nye sjefen for PET, Jens Madsen, i en pressemelding fredag.

Siden 2012

CTA/PETs tall på hvor mange som er reist til Syria, gjelder tiden siden sommeren 2012.

– Tallet er forbundet med en viss usikkerhet og kan være høyere, fastslår rapporten.

– CTA vurderer at langt over halvparten har deltatt i kamphandlinger. Det er overveiende unge menn fra islamistiske miljøer i Danmark. Det er også eksempler på utreiste fra kriminelle miljøer, heter det.

Ifølge rapporten er de som drar fra mange forskjellige etniske miljøer, også danske konvertitter.

Gjennomslagskraft

Når krigsdeltakerne kommer tilbake til Danmark, har noen av dem stor gjennomslagskraft i muslimske miljøer. Disse benytter sin innflytelse til å verve nye som sendes til Syria, ifølge PET.

Madsen sier at innsatsen overfor krigsdeltakerne i Syria er en av PETs viktigste oppgaver.

– Økt tilstedeværelse av personer med erfaring fra trening, samarbeid og kamp i en konfliktsone som Syria øker risikoen for at en angrep kan planlegges og utføres raskt og med større effekt, skriver PST.

– Terrortrusselen i Danmark er i hovedsak rettet mot personer og lokaliteter med tilknytning til (Muhammed)-tegningsaken, heter det videre.

– Det må likevel forutsettes at militante islamister i stigende grad tar initiativ til å peke ut andre terrormål.

PET/CTA mener at et økende antall islamister i Danmark har en militant islamistisk ideologi.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus