Meny

Nøler med å gi ny jobbgaranti

Jan Bøhler (Ap): – Regjeringen får døra midt i fleisen

I DEBATT: – Hva slags utdanning skal fremtidens politi ha, var temaet da fra v. riksadvokat Tor-Aksel Busch, POD-direktør Knut Smedsrud, stortingsrtepresentant Jan Bøhler (Ap)og statssekretær Vidar Bræin-Karslen (Frp)deltok i debatt på Politihøgskolen. – De må i hvert fall ha en jobb, mener leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Foto: Kristine Brunmark/ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen nøler nå med å gi kommende avgangskull på Politihøgskolen jobbgaranti. 136 av fjorårets kandidater har ikke fått stilling i norsk politi – selv om Frp og Høyre lovte dem det senest i august.

– De møter seg selv veldig kraftig i døra. De får den midt i fleisen. Det må gjøre ganske vondt, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet tørt.

I går avslørte ABC Nyheter at 20 prosent av kandidatene som gikk ut av Politihøgskolen våren 2013 ikke har fått stilling i norsk politi – et skrikende behov for dem i gatene til tross.

Bakgrunn: 136 politistudenter utdannet til ledighet

I dag ble det tema da politi- og justistopper deltok på Politihøgskolens utdanningskonferanse. I paneldebatten med tema «Hvilken utdanning skal fremtidens politi ha», sa leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, retorisk:

– Fremtidens politi må i hvert fall ha en jobb!

Opp som en løve …

Men statssekretær i justisdepartementet, Vidar Bræin-Karlsen, vil ikke love noe. Han svarer slik når ABC Nyheter spør om regjeringen kan garantere studentene som går ut i 2014 jobb:

– Vi gjør så godt vi kan.

Les også: Politidirektoratet lover bot og bedring

I en paneldebatt på Politihøgskolen 29. august, kritiserte både Frp og Høyre den daværende rødgrønne regjeringen for ikke å gi politikandidatene jobbgaranti. Regjeringen hadde bevilget midler til 350 nye politistillinger for studentene. De øvrige 350 studentene skulle gå inn for dem som blir pensjonert eller slutter.

 – Vi sa det ville ta litt tid. Nå ligger de 20 prosent dårligere an enn det vi gjorde. Det er opp som en løve ned som en skinnfell. De har sittet 100 dager i regjering, og dette var en straksoppgave. Det handler om 136 personer, sier Jan Bøhler til ABC Nyheter.

– Liker det dårlig

Statssekretær Bræin-Karlsen kommenterer de 136 politifolkene uten jobb slik:

– De tallene liker jeg veldig dårlig. Vi gjorde det vi kunne for å forsikre oss om at alle som gikk ut fikk jobb med de budsjettene vi hadde. Vi fikk flere budsjettmidler i det budsjettet vi la frem. Jeg er overrasket over at ikke alle har fått jobb.

– Da dere var i opposisjon ga dere jobbgaranti?

– Det er en veldig god grunn til at dette ikke er godt nok. Den garantien om at studentene som går ut av Politihøgskolen skal få seg jobb, er reflektert i den regjeringserklæringen vi har.

– Har dere gapt over for mye?

–Nei! Det illustreres med at i det budsjettet vi har fått ut, har vi 100 millioner til andre tiltak for å øke politikraften. Det er klart, de pengene vil vi først bruke til å ansette nyutdannede hvis det viser seg at det ikke er budsjettert med nok til det.

Les også: POD-sjef vil legge ned 144 lensmannskontor

POD-sjef: – Anundsen forpliktet til å levere

Knut Smedsrud, direktør for politfag i Politidirektoratet, sa i sin innledning:

– Vi har noen politikere som lover en del i opposisjon, og som må svare for en del i posisjon. Det legger noen føringer – og det stiller noen krav.

– Du virket litt ironisk. Gaper regjeringen over for mye?

– Nei, jeg skal ikke si det. Men vi har en statsråd fra et parti som har vært veldig opptatt og engasjert i justispolitikken, og hatt sterke meninger og relativt klare utsagn på det området i opposisjon. Da føler du deg selvsagt forpliktet til å levere når du er i posisjon, sier Knut Smedsrud.

Les også: Polititopper tjener mer enn regjeringen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus