Unni Askeland om filmbløffen: – Dette er dødspinlig

Torsdag fikk Unni Askeland beskjeden enhver journalist og dokumentarfilmskaper frykter mest: Hennes intervjuobjekt hadde lurt henne. Foto: NTB scanpix.
Torsdag fikk Unni Askeland beskjeden enhver journalist og dokumentarfilmskaper frykter mest: Hennes intervjuobjekt hadde lurt henne. Foto: NTB scanpix.

– Jeg er ikke flau, men sjokkert. Slik oppsummerer Unni Askeland hvordan det var å oppdage at hennes kunstfilm om Hadelandsdrapene var basert på løgn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det hele er sterkt beklagelig, og jeg legger meg helt flat. Dette er dødspinlig, sier Askeland til NTB.

Torsdag ble hun vekket med beskjeden enhver journalist og dokumentarfilmskaper frykter mest: Hennes intervjuobjekt hadde lurt henne. Ettertrykkelig. Hele filmen hun hadde laget om en av hovedpersonene bak Hadelandsdrapene, John Charles Hoff, var basert på løgn.

Dermed måtte torsdagens filmpremiere avlyses.

Surrealistisk

I stedet for publikum ble galleriet Fineart torsdag kveld fylt opp av pressefolk som ville høre den fargerike kunstnerens versjon av saken.

– Det har vært en merkelig og surrealistisk dag, sier Askeland, som har jobbet med filmen i snart et år. Den om lag ett kvarter lange filmen skulle være den andre i et større kunstprosjekt, «Fearstory», som består av ti filmer. Handlingen er sentrert rundt Hoff, en av de tre som i 1982 ble dømt for de høyreekstremistiske Hadelandsdrapene året før. Filmen består i hovedsak av et intervju med en mann – som altså gir seg ut for å være Hoff.

Les også: Filmvisning om Hadelandsdrapene avlyses etter tabbe

Askeland har allerede bestemt seg for at filmen ikke skal vises i sin nåværende form.

– Sånn som saken står i dag, er det ikke spørsmål engang. Filmen blir ikke vist, slår hun fast.

Bløff aldri i tankene

– Jeg kan jo ikke gjemme meg bort. Det har jeg ingen interesse av, sier Askeland.

– Jeg er veldig lei meg for hva denne saken har påført andre, særlig de pårørende i Hadelandsaken, som nå får alt virvlet opp igjen.

– Hvordan greide denne personen å lure deg?

– Når man som kunstner får en sånn historie i fanget, og den som forteller den, vet at han blir filmet og at filmen skal vises offentlig, så er det veldig vanskelig å tro at personen bløffer. Det var aldri i tankene mine, sier Askeland.

Hun er heller ikke alene om ha blitt lurt, påpeker hun.

– Alle som har jobbet med filmen, har trodd på personen, sier hun.

Intet nederlag

– På lista over ditt livs største tabber, hvor vil du plassere denne?

Askeland tygger litt på spørsmålet.

– I dag er dette en svært beklagelig hendelse, men jeg vet ikke om det er noen tabbe, sier hun. For kunstneren i henne har allerede begynt å leke med tanken om å bruke materialet til å lage en annen film.

– Det kan jo bli en film om en copycat, sier Askeland.

– Jeg ser ikke på dette som et nederlag, ikke kunstnerisk. Jeg går videre og har høstet noen nye erfaringer på veien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus