Irans president med moderat budskap i Davos

Irans president Hassan Rouhani talte torsdag til statsledere og næringsledere fra hele verden i Davos. Her er Rouhani i samtale med grunnleggeren av World Economic Forum, Klaus Schwab (venstre). Foto: Reuters / NTB scanpix.
Irans president Hassan Rouhani talte torsdag til statsledere og næringsledere fra hele verden i Davos. Her er Rouhani i samtale med grunnleggeren av World Economic Forum, Klaus Schwab (venstre). Foto: Reuters / NTB scanpix.

Irans president Hassan Rouhani framsto som en moderat leder og inviterte omverdenen til økonomisk samarbeid under Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsledere og næringslivstopper fra hele verden lyttet nøye til hva den iranske lederen hadde å si da han gikk på talerstolen i alpebyen torsdag, vel vitende om at det nå blåser nye vinder i Teheran.

Bakgrunnen for tøværet er valget av Rouhani og atomavtalen der landet går med på å skrinlegge deler av sitt atomprogram i bytte mot at Vesten letter sine sanksjoner.

Normalisering

Rouhani forsikret torsdag nok en gang at Iran ikke har noe ønske om å utvikle atomvåpen, og han la vekt på at forholdet til USA og Europa nå er i ferd med å normaliseres.

– Men det er nå på tide at USA følger opp ord med handling, sa Rouhani, som mener tilnærmingen som nå finner sted er det største som har skjedd siden den islamske revolusjonen i 1979.

Les også: Iran får ikke være med på fredskonferansen for Syria

Den iranske presidenten kom videre med en direkte invitasjon til internasjonale oljeselskaper og understreket at Iran nå er åpen for investeringer og økonomisk samarbeid. Han tegner et optimistisk bilde av framtida.

– Iran kan i løpet av det neste tiåret bli en av verdens ti største økonomier, sa Rouhani.

– En imponerende gjennomgang, konstaterte en av oljetoppene i salen overfor Reuters etter talen.

Syria-valg

Rouhani kom bare så vidt inn på borgerkrigen i nabolandet Syria, der Iran anklages for å være en viktig støttespiller for president Bashar al-Assad.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon inviterte opprinnelig iranerne til å være med på Syria-forhandlingene som denne uka ble innledet i Sveits, men ble tvunget til å trekke invitasjonen etter protester fra USA og den syriske eksilopposisjonen.

Les også: EU gjør det enklere for Iran

Rouhani svarte på utestengelsen med å spå fredsforhandlingene nord og ned. Torsdag tok han til orde for valg i Syria, noe Assad har varslet at han vil holde i løpet av året.

– Den beste løsningen er å organisere frie og rettferdige valg i Syria. Ingen utenforstående part eller land bør ta avgjørelser for det syriske folk og for Syria som land, sa Rouhani.

Israel

Mens forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad benyttet enhver talerstol til å komme med krasse utfall mot Israel, nevnte ikke Rouhani landet med et ord i Davos.

Benjamin Netanyahu er også på plass i alpebyen, men var ikke å se i salen da den iranske presidenten talte.

– Rouhani fortsetter sitt bedragerske show, het det i en kunngjøring fra den israelske statsministeren, som viet sitt eget innlegg til å lovprise investeringsklimaet i Israel.

Ingen hadde forventet at Rouhani og Netanyahu skulle trykke hender i Davos, ettersom Israel fortsatt ser på Iran som en trussel mot egen eksistens.

Netanyahu har derfor ikke lagt skjul på at han misliker Vestens tilnærming til Teheran og ser med dyp skepsis på atomavtalen som er inngått.

Israelsk skepsis

Ifølge FN har iranerne hittil overholdt sin del av atomavtalen og i forrige uke stanset landet produksjonen av 20 prosent anriket uran.

Uran benyttet i kjernevåpen har vanligvis en anrikningsgrad på mer enn 85 prosent, men i teorien kan man også lage en ineffektiv atombombe med uran som er anriket ned mot 20 prosent.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) overvåker nå de iranske atomanleggene tett, men Israel fastholder likevel at iranerne fører alle bak lyset og i skjul vil utvikle atomvåpen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus