Kongen imponert over brannarbeidet i Lærdal

– Ingen liv gikk tapt, og det er rett og slett et mirakel, sa Lærdal-ordføreren da kongeparet kom til det brannrammede stedet. Kong Harald var imponert over det lokale brannarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongeparet besøkte Lærdal torsdag og fikk selv se skadene etter brannen som herjet Lærdalsøyri natt til søndag.

– Vi får være takknemlige for at det ikke gikk med menneskeliv når vi ser hvor dramatisk det var den natten, sier kong Harald. Han har selv tilbrakt mye tid i området, blant annet på laksefiske og jakt.

– Jeg er veldig glad i denne dalen, sier han.

– Det er ikke bare han, tilføyer dronningen raskt.

Se videointervjuet med kongeparet øverst i artikkelen

Viktig besøk

Ordfører Jan Geir Solheim (Sp) sier han er imponert over hvor godt kongeparet hadde satt seg inn i saken. Det er viktig for kommunen å få støtte i den vanskelige situasjonen vi nå står midt i, sier han.

– Kongebesøket har vært helt strålende. De viser stor medfølelse med oss, og nå føler vi oss virkelig sett og lagt merke til, forteller Solheim til NTB etter besøket.

Bakgrunn: Kongeparet til Lærdal

Siste post på kongeparets program var et besøk på Lærdal sjukehus, som i timene under og etter brannens herjinger undersøket flere hundre pasienter.

– Det at kongen og dronningen fant seg tid til å komme hit betyr uendelig mye for moralen og for dem som er berørt. Og ikke minst for personalet her, som virkelig har stått på, sier overlege og varaordfører Geir Berge Øverland til NTB.

På sykehuset er det nå tilbake til dagliglivet. Overlegen hadde selv operert tre pasienter torsdag før han tok imot kongen og dronningen.

Sparte på varmen

Besøket i Lærdal ble innledet med en samling på Villakssenteret på Lærdalsøyri, et senter som kongen selv åpnet i 1996.

– Det er litt kaldt her, for vi har ikke hatt så god strømforsyning som vi pleier, forklarte ordfører Solheim.

Han møtte ikke kongeparet med blomster, men med en bokgave – «Lærdal sett ovanfrå – verdas vakraste flyreise».

– Det er Lærdal sett ovenfra. Da var det fint og rent, og sånn skal det bli igjen, sa ordfører Solheim.

Lensmann Magne Knudsen forklarte kongeparet hvordan redningsmannskapene arbeidet da brannmeldingen kom. Første politimann – som bor i Årdal og hadde fri – var på stedet klokka 23.11 lørdag kveld. Innen midnatt hadde politiet sju folk på stedet.

Besøkte skole

Ved Lærdalsøyri skole fikk kongeparet møte rektor Ivar Fykse og flere av elevene. En smilende konge lyttet til hva elevene hadde å fortelle.

– Det var hyggelig at vi fikk møte en som hadde mistet hjemmet sitt og hvor familien nå har fått husvære andre steder. Men han var tilbake på skolen og tilsynelatende i orden, fortalte kongen.

– De snakket om hvordan de hadde opplevd dette og hvor skremmende det hadde vært, sa kongen om møtet med skolebarna.

Kongen understreket selv at han har et nært forhold til Lærdal, etter flere jakt- og fisketurer i området. Kongen har i en årrekke fisket laks i Lærdalselva, senest i august i fjor, ifølge Sogn Avis.

Så branntomten

Kong Harald og dronning Sonja fikk også se selve brannområdet, der til sammen 40 bygninger ble flammenes rov. Brannsjef Gaute Johnsgaard i Årdal og Lærdal fortalte kongeparet hvordan de fikk kontroll med flammene.

– Han spurte hvordan vi gjorde dette. Det virket som han var fornøyd, forteller brannsjefen om møtet med kongen.

– Når kongen kommer, så betyr det at Norge bryr seg. Det er fint at de kommer. Jeg tror han har litt spesielle følelser for Lærdal, for han har jo vært her både offisielt og uoffisielt, sier brannsjef Johnsgaard til NTB.

Kongeparet avsluttet besøket med å si at de håpet bygda og folkene de er så glad i, legger storbrannen bak seg.

– De står sterkt rustet til å få tilbake et flott Lærdalsøyri om noen år, sier dronningen.

Personvernpolicy