Meny

Midlertidig våpenhvile i Kiev

Røyk fra brennende bildekk lå over Uavhengighetsplassen i Kiev i Ukraina torsdag morgen. Stemningen beskrives som spent, men rolig. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstranter og opprørspoliti har ifølge nyhetsbyrået Interfax inngått en midlertidig våpenhvile i Kiev som skal gjelde fram til klokka 19 torsdag.
Uroen i Ukraina:
  • EU og Ukraina hadde forhandlet i flere år om en avtale om samarbeid og frihandel da president Viktor Janukovitsj i november ga beskjed om at han ikke ville undertegne avtalen.
  • Noen uker senere blir det klart at landet i stedet inngår en avtale med Russland, som tilbyr billigere gass og lån.
  • Flere hundre tusen demonstranter har deltatt i protester mot regjeringen siden begynnelsen av desember. De ønsker et sterkere forhold til EU fremfor Russland. Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko er blant opposisjonslederne.
  • De siste to månedene har det vært flere runder med voldelige sammenstøt med politiet. Søndag blusset uroen opp igjen.
  • En ny lov om demonstrasjoner utenfor offentlige bygninger ble vedtatt i forrige uke og trådte i kraft tirsdag.
  • Onsdag morgen ble flere demonstranter drept i sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter i Kiev.

Forslaget om våpenhvile ble foreslått av opprørslederen og den tidligere tungvektsbokserne Vitalij Klitsjko torsdag morgen.

Sammen med to andre opposisjonsledere skulle han i nytt møte med president Viktor Janukovitsj torsdag.

– Innen klokka 19 i kveld vil jeg komme tilbake og informere dere om resultatet av samtalene, sa Klitsjko til sine tilhengere ved en av de mange barrikadene som demonstrantene har bygget i sentrum av den ukrainske hovedstaden.

– Hold barrikadene oppe, men vær rolig frem til møtet er ferdig, la han til.

Demonstrantene etterkom oppfordringen og forholdt seg rolig. Også politiet forholdt seg rolig tidlig på ettermiddagen.

Vokter på hverandre

Men selv om situasjonen var rolig, var den likevel spent, og både demonstrantene og opprørspolitiet voktet hverandres bevegelser nøye. Torsdag morgen lå fortsatt tykk, svart røyk over deler av byen fra brennende bildekk, og demonstrantene bygger opp igjen barrikader som politiet har revet ned.

Onsdag og natt til torsdag var det voldsomme sammenstøt, og over 50.000 regimekritiske demonstranter protesterte mot myndighetene og mot at fem meddemonstranter var blitt drept. Fire av dem ble ifølge opposisjonens helsepersonell skutt av politiet. Mange er også blitt skadd.

Statsminister Mykola Azarov har flere ganger hevdet at politiet ikke er bevæpnet. Men flere bilder som demonstranter og andre har lagt ut på internett, viser opprørspoliti med det som ser ut som våpen i hendene. Leger har også operert sårede demonstranter for å fjerne prosjektiler.

Les også: – Avgjørende døgn i Ukraina

Ultimatum

Opposisjonen har gitt president Viktor Janukovitjs frist til torsdag med å komme med innrømmelser, ellers går aktivistene til nye angrep. Et av de viktigste kravene er at presidenten må oppheve en rekke nye, strenge lover som regulerer demonstrasjoner.

Dermed er det mange som venter spent på hva som kommer ut av møtet mellom presidenten og de tre opposisjonslederne torsdag.

I en artikkel i avisen Bild skriver Klitsjko at president Janukovitsj har ansvaret for at volden i byen har forverret seg kraftig. Opposisjonslederen kommer også med skarp kritikk av de nye lovene.

– Folket vet godt at det bare er presidenten som er ansvarlig, at det var han selv som innførte disse utrolige lovene, skriver opposisjonslederen.

Sprer seg

Urolighetene har frem til nå vært begrenset til Kiev. Men torsdag var det tegn som tydet på at demonstrasjonene var i ferd med å spre seg til andre steder, blant annet til byen Lviv vest i landet, melder NRK.

Ordføreren i Lviv har tidligere kunngjort at dersom regjeringen i Kiev sender opprørspoliti inn i byen hans, vil det lokale politiet slå seg sammen med demonstranter for å forsvare byen. Lviv ligger vest i Ukraina, der mange er provestlige.

Putin taus

Russiske myndigheter sier de ikke vil blande seg inn i krisen i Ukraina.

– Vi vurderer det slik at vi ikke har rett til å intervenere på noen måte i de interne forholdene i vårt broderland Ukraina, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov torsdag. Onsdag anklaget Russland Vesten for å blande seg inn i konflikten.

President Vladimir Putin har så langt ikke kommentert hendelsene i Ukraina personlig.

Demonstrasjonene mot Janukovitsj har pågått siden november, da presidenten overraskende sa nei til en omfattende samarbeids- og frihandelsavtale med EU og i stedet vendte seg mot Russland. Men etter hvert har de utviklet seg til en kamp mot korrupsjon og mot en stat som aktivistene omtaler som «lovløs» på grunn av de nye og svært strenge lovene mot demonstrasjoner.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus