Høyre-statssekretær om kommunesammenslåing:

– Vi skal ikke spare en krone på kommunereformen vår

– Ingen kommune skal tape på kommunereformen vi skal utrede, forsikrer statssekretær Jardar Jensen overfor ordførere og politikere på Gardermoen. Ifølge SVs Karin Andersen har det allerede skjedd en omfordeling. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
– Ingen kommune skal tape på kommunereformen vi skal utrede, forsikrer statssekretær Jardar Jensen overfor ordførere og politikere på Gardermoen. Ifølge SVs Karin Andersen har det allerede skjedd en omfordeling. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

– Vi ønsker ikke kommunesammenslåing med tvang, men skal premiere dem som slår seg sammen. Kommuner som ikke gjør det, skal ikke tape økonomisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC NYHETER): Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanners høyre hånd, statssekretær Jardar Jensen (H), kom med disse signalene da han onsdag talte på den første store, nasjonale konferansen som har blitt arrangert om kommunereformen regjeringen har varslet.

I debatten om kommunesammenslåing frykter mange det motsatte - at gjenstridige kommuner skal bli slått sammen med naboene etter vedtak i Oslo, og at de vil bli straffet økonomisk.

Fagforbundet, som har 160.000 medlemmer i kommunesektoren og Lokalsamfunnsforeningen står bak konferansen «Ny kommunereform - demokratireform eller statlig tvang?», som avvikles på Gardermoen onsdag og torsdag denne uka.

Ordførere, rådmenn, stortingspolitikere og forskere lot seg ikke alle berolige av det de fikk høre fra statssekretæren der.

– Vi skal ikke gjøre samme feil som Danmark gjorde med sin kommunereform i 2007, forsikrer imidlertid statssekretær Jardar Jensen overfor ABC Nyheter.

– I Danmark skulle de spare penger. Det skal ikke vi med vår reform Vi ønsker ikke å spare penger for staten, men heller bruke pengene på bedre måte. Så ble det brukt tvang i Danmark. Det ønsker ikke vi, sier Jensen.

Les også: Danske politikere mener storkommunene har svekket lokaldemokratiet

Lover like mye penger

Spørsmålet om å gi kommuner som vil slå seg sammen økonomiske gulrøtter, har lenge lagt oppe i dagen. Ifølge Jardar Jensen har ikke regjeringen gjort noe som helst med inntektssystemet for kommunene i 2014.

– Eneste forskjell er at vi økte overføringene til kommunene betydelig sammenliknet med budsjettet Stoltenberg-regjeringen la frem, sa han.

– Vi har ikke planer med å gjøre noe med inntektssystemet for kommunene for 2015 heller. Men vi skal se på inntektssystemet for fylkeskommunen, sa Jensen.

– Jeg er høyremann og er dermed for å legge ned fylkeskommunene, men er også realist. I dagens Storting er det ikke flertall for å fjerne fylkeskommunen. Det vi kan gjøre noe med, er å lage sterke, robuste kommuner med mer myndighet. Det skal vi hente fra fylkesmannen og direktoratene, sa han.

– Kom igjen, så får du penger

Janne Fardal Kristoffersen, ordfører i Lindesnes, var blant få som markerte seg positiv til den varslede kommunereformen.

– Er det penger å søke på for oss som vil være litt i forkant og utrede sammenslåing? spurte hun.

– Send søknad, så har vi penger for å gi støtte til den utredningen, svarte statssekretæren.

– Forutsetningen er at det er flertallsvedtak i kommunene som er iinvolvert, og at de har en plan for å høre innbyggerne. Vi har mange søknader til behandling allerede. Og noen fått penger, legger han til.

Karin Andersen: – Ikke det?

– Dere tok 430 millioner av distriktspolitiske virkemidler til kommunene i 2014 og putta 250 millioner tilbake til fylkeskommunale veier. Det blir minus til distriktene, det, innvendte SVs stortingsrepresentant Karin Andersen til Jensen uttalelse om at ingenting var endret i fordelingen av penger til kommunene i 2014.

Hun stiller seg også undrende til at kommunesammenslåing er det som skal løse utfordringene kommunene har med å yte tjenester. Flere undersøkelser viser at innbyggerne i både store og små kommuner over hele landet stort sett er fornøyd med de kommunale tjenestene.

Tilfredsheten er faktisk større i små enn i store kommuner. Det går blant annet fram av en innbyggerundersøkelse gjort av DIFI, Direktoratet for forvaltning og IKT i 2013.

– Hvis problemet er å skaffe en sykehjemsplass, er ikke løsningen å slå sammen kommuner. Å løse det, dreier seg om penger, sier Karin Andersen.

– Dramatiske endringer i 2015

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Eirik Sivertsen avviste at regjeringen vil la fordelingen av inntekter til kommunene forbli uendret i 2015.

– Statssekretæren sier regjeringen ikke akter å gjøre noe med inntektssystemet for kommunene i 2015. Det er stikk i strid med hva regjeringspartienes stortingsgrupper har sagt i sine merknader. Vi hevder at de endringene de har markert, vil føre til dramatiske endringer for kommunene i 2015, sa han.

– Vi ønsker å se på noen grep i vårt forslag til rammer for kommuneøkonomien i 2015, som vi skal legge frem i mai, vedgikk statssekretær Jardar Jensen på møtet.

– Vi vil la kommunene beholde mer av selskapsskatten. Men i samme åndedrag har vi sagt at det ikke skal gå utover de skattesvake kommunene. Vi skal også se på vekstkommunene som sliter med å gi alle innflytterne tilbudene de har krav på, sier Jensen.

Les også: – Storkommuner er bedre for demokratiet enn kommunalt samarbeid

Uro i kommunene

Men ordførere, Fagforbundet og Lokalsamfunnsforeningen lot seg ikke berolige.

– Det er ikke noe rop fra grunnplanet om kommunesammenslåing. Men hvis dere på død og liv skal gjøre det: Ikke pin småkommunene i hjel økonomisk for å få gjennomslag, appellerte Ola T. Heggem (Sp), som er ordfører i Rindal.

– Vi mener folkestyret og innbyggerne fortjener en debatt basert på fakta, ikke ferdige løsninger trukket opp i Oslo. Dersom større kommuner er svaret på morgendagens utfordringer – hva var spørsmålet?, spurte Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen.

Det samme mener Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum:

– Svaret er kommunesammenslåing. Men hva er spørsmålet? sa Vedum og listet opp:

– For noen år siden dreide spørsmålet seg om å spare penger. Neste gang var det et kjempeproblem for demokratiet at kommuner samarbeider om felles selskaper som utfører tjenestene. Neste store mantra var dårlige barnevernstjenester i småkommunene. Så lagde kommunenes sammenslutning KS en rapport som viste bedre fagdekning i små kommuner. For fjorten dager siden fikk vi så høre i Stortinget hvordan vi kan løse jordvernproblemet i Norge. Svaret var kommunesammenslåing.

Les også: – Storkommuner viktigste tiltak for å ta vare på matjord

Les alt om kommunesammenslåing her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus