Meny

Justisministeren refser Politidirektøren

136 politistudenter utdannet til ledighet

Justisminister Anders Anundsen reagerer kraftig på at over 20 prosent av studentene med bestått eksamen fra Politihøgskolen ved årsskiftet sto uten jobb i norsk politi. Her er Anundsen med på patrulje i Oslo i november i fjor sammen med Oslo-politiets innsatsleder Thor Langli. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trass i et skrikende behov for mer politi: 136 av studentene som gikk ut av Politihøgskolen våren 2013, står uten jobb. – Dette er ikke tilfredsstillende, sier justisminister Anders Anundsen, og refser Politidirektoratet.

Justisminister Anundsen legger ikke skjul på at han sterkt misliker at over 20 prosent av studentene med bestått eksamen fra Politihøgskolen ved årsskiftet sto uten jobb i norsk politi

– Det vil være noen variasjoner fra år til år, men jeg forventer at Politidirektoratet tar tak i dette. Jeg har gitt beskjed om at dette resultatet ikke er tilfredsstillende, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til ABC Nyheter.

Utover det henviser Anders Anundsen til Politidirektoratet.

Les også: Polititopper tjener mer enn regjeringen

Storbergets storsatsing

De 136 er første avgangskull i det som var tidligere justisminister Knut Storbergets (Ap) vidunderkur for å løse krisen i politi-Norge: Utdanne flere polititjenestemenn - og få dem ut i gatene.

Men tre års spesialskolering på Politihøgskolen til tross: 136 av de 620 med bestått eksamen er det ikke stillinger til i politiet, viser ferske tall fra Politidirektoratet (POD).

– Det er et halvt år siden de gikk ut, og så har de ikke jobb. Det er for dårlig, sier leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund (PF) til ABC Nyheter, og legger opprørt til:

– Forkastelig

– Det er forkastelig at staten utdanner politifolk det er skrikende behov for, og så får de ikke jobb. Det er forkastelig. Punktum, sier Sigve Bolstad.

Les også: POD-sjef vil legge ned 144 lensmannskontor

Så å si alle politiske partier har vært unisont enige om at man må ha mer politi i gatene. Da de var i opposisjon, ga Fremskrittspartiet de nye politikullene jobbgaranti. I regjeringsplattformen til Høyre og Frp legges det opp til at grunnbemanningen i politiet skal heves. Målet er to polititjenestemenn per 1000 innbyggere i 2020. 

Norge har den dårligste politidekningen i Skandinavia; 1,6 politiansatt per 1000 innbygger. I Danmark er tallet 1,9 og i Sverige 2,2, ifølge tall fra Politiets Fellesforbund og Justis- og beredskapsdepartementet.

- Går i feil retning

Til Politiforum understreket justisminister Anders Anundsen få uker etter at han tiltrådte i statsrådstolen at nå skal alt bli bedre:

 – Vi skal øke antallet politistillinger tilsvarende antallet som går ut av Politihøgskolen, sa Anundsen (Frp).

Les også : Politibyråkrater leier bygg i markedets øvre sjikt

Sigve Bolstad sier:

– Vi ser at det omforente dokumentet vi har om at det minimum skal være to polititjenestemenn per tusen innbygger går i motsatt retning. Men her har vi et stort, ubrukt potensiale for å gå i riktig retning. Vi har rapport etter rapport som avdekker at politiet er for lite til stede for publikum, har for lite ressurser til å følge opp etterforskning og grov kriminalitet, sier Bolstad, og understreker:

– Her er det folk som kunne vært med og gjort en forskjell for publikum, og som man velger å ikke bruke. Det er rett og slett forkastelig.

Ifølge Bolstad har både distrikter og særorgan gitt kraftig uttrykk for at de ønsker flere folk

130 søkere på politivikariat

– Men budsjettene er så stramme at man rett og slett ikke har råd til å ansette flere. Beskjeden vi har fått fra en rekke politiledere i distriktene og i særorgan, er at de ikke har penger. De har så veldig lyst til å ansette, men de har ikke råd. Det er ikke penger, sier Bolstad.

Når ledige politistillinger lyses ut, er det gjerne langt over 100 søkere.  Da Vestfold politidistrikt lyste ut et vikariat i fjor, fikk de 130 søkere.

– Jeg sitter med mange eksempler på at søkere i den størrelsesorden er ikke ukjent for oss, kommenterer Bolstad.

Lederen i PF tror studentene får jobb. Men det er uvisst om utdannelsen deres kommer politiet til gode:

– De må få jobb umiddelbart når de går ut. Nå risikerer man å miste mye god kompetanse. Personer som har tatt den utdannelsen det er skrikende behov for hverken tør eller har tid til å vente. Dette er en høgskoleutdannelse, de må få seg en inntekt. De må betale regningene sine som alle andre her i verden, sier Sigve Bolstad.

Les også: Politimester fikk høyere lønn etter advokathjelp

Kommenterer ikke etter klokken 16.08

Politidirektoratet ønsker med en tidsfrist til klokken 19.00 ikke å kommentere justis- og beredskapsministerens kommentar til at 136 politistudenter med bestått eksamen ikke har fått stilling i politiet.

I en epost til ABC Nyheter skriver pressevakten at “når du sender spørsmål etter arbeidstid tek det lengre tid å få svar. Ergo får du svar imorgo”.

ABC Nyheter fikk uttalelsen fra justis- og beredskapsministeren klokken 16.03, og ba om kommentar fra Politidirektoratet per epost og sms klokken 16.08.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus