Harde anklager preget Syria-konferanse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store motsetninger preget onsdagens Syria-konferanse, men utenriksminister Børge Brende (H) har likevel tro på at noe positivt er på gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en tøff dag, sier Brende til NTB på telefon fra sveitsiske Montreux.

– FNs generalsekretær åpnet med å si at det var håpets dag. Underveis kunne man bli noe mer nedstemt, ikke minst etter innlegget til Syrias utenriksminister, føyer Brende til.

Han lot seg likevel oppmuntre da Russlands utenriksminister Sergej Lavrov inntok podiet.

– Det er noen politiske signaler som går i riktig retning. Lavrovs innlegg ga et klart inntrykk av at Russland har en mer åpen holdning til hvordan Syria skal styres framover, sier utenriksministeren.

Les også: Harde anklager preget åpningen av Syria-konferanse

Lavrov og Kerry

At Lavrov og USAs utenriksminister John Kerry brukte mye tid sammen under konferansen, er ifølge Brende også et godt tegn.

Neste steg er at det innledes direkte samtaler mellom det syriske regimet og opposisjonen i Genève fredag. Deretter håper Brende at regimet vil gå med på å åpne for humanitær hjelp i beleirede områder, og at det etter hvert blir klarere hvordan en overgangsregjering kan se ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fjorårets enighet om destruering av Syrias kjemiske våpen var begynnelsen på en prosess som forhåpentligvis vil tvinge president Bashar al-Assad til å åpne for mer humanitær hjelp, sier Brende.

Les også: Iran får ikke være med på fredskonferansen for Syria

Han viser til at det nå foregår en ren «utsultingstaktikk» av de 250.000 menneskene som befinner seg inne i områdene som er avskåret fra nødhjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran

Brende mener det også er mulig at Iran vil innta en mer pragmatisk holdning som følge av påtrykk fra Russland. Men han tar samtidig «alle mulige forbehold» når det gjelder hva som vil skje i Syria framover.

Les også: Syrisk opposisjon vil delta på fredskonferanse

– Siden Genève I-konferansen for halvannet år siden har alt bare blitt verre. Da trengte 1 million syrere mathjelp, i dag gjelder det 4 millioner. Vi har ingen garanti for at samtalene vil føre fram, understreker Brende, som også innrømmer at det er en «betydelig svakhet» at kun en del av opposisjonen har vært villig til å delta på onsdagens konferanse.