Ukrainas demonstranter lover mer kamp

Ukrainsk opprørspoliti rykket onsdag fram mot protestleiren i sentrum av Kiev. Tidligere på dagen ble tre demonstranter drept i sammenstøt med politiet. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Ukrainsk opprørspoliti rykket onsdag fram mot protestleiren i sentrum av Kiev. Tidligere på dagen ble tre demonstranter drept i sammenstøt med politiet. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Ukrainske demonstranter truer med «å gå til angrep» dersom ikke president Viktor Janukovitsj gir etter for opposisjonens krav. Faren øker for at mer blod vil flyte i gatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi går til angrep i morgen dersom ikke Janukovitsj gjør innrømmelser, tordnet opposisjonsleder og tidligere bokser Vitalij Klitsjko onsdag kveld.

Han talte til titusener av demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev etter et tre timer langt møte med presidenten som ikke førte til stort.

Opposisjonen stiller først og fremst krav om nyvalg i Ukraina.

Blodsoffer

Den langvarige uroen krevde sine første ofre onsdag da minst fem aktivister ble rapportert drept og om lag 300 såret i sammenstøt med politiet. Ifølge avisa Ukrainska Pravda er fire av de fem som er funnet drept, blitt skutt. Minst én av dem falt som offer for politiets skarpskyttere, opplyser meddemonstranter.

Klitsjko anklager myndighetene for å være ansvarlig for drapene.

– I dag skyter regjeringen på sitt eget folk som svar på kravene fra befolkningen. For det finnes det ingen unnskyldninger, sier han.

Les også: - Han ble skutt i hodet, og i siden av brystet

Holder regimet ansvarlig

– Situasjonen er ekstremt alvorlig, fastslår Sveriges utenriksminister Carl Bildt. Han holder regimet i Ukraina ansvarlig for den eskalerende uroen.

– Det er ingen tvil om at ansvaret ligger hos regimet. De har et ansvar for å sette seg ned med opposisjonen, men jeg ser ikke noen tegn til at de gjør det, uttalte Bildt onsdag.

Samme dag reagerte flere land skarpt på voldsbruken. Polen kalte Ukrainas ambassadør inn på teppet, mens EU-kommisjonens president José Manuel Barroso advarte ukrainske myndigheter om at det vil få «følger» dersom ikke voldsbruken opphører.

Russland fordømte derimot det de kaller utenlandsk innblanding i ukrainske anliggender og anklaget opposisjonen for å bryte grunnloven.

Les også: Ingen vil vike i Ukraina

Kan eskalere

Uroen onsdag startet om formiddagen med intense sammenstøt i Kiev. Demonstranter kastet brannbomber og steiner mot politiet som svarte med gummikuler og sjokkgranater.

Ukraina-kjenneren Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) frykter at situasjonen kan eskalere.

– Da kan det bli en betydelig voldsbruk, sier Bukkvoll til NTB.

Han påpeker samtidig at ytterligere maktbruk vil være kostbart.

– Dersom USA og EU svarer med sanksjoner, vil det ramme eliten som har plassert pengene sine i Vesten, sier han.

Foreløpig har bare USA truet med slike straffetiltak.

Les også: Lavrov: - Situasjonen i Ukraina ut av kontroll

– Lovløs

Demonstrasjonene mot Janukovitsj har pågått siden november, da presidenten overraskende sa nei til en omfattende samarbeids- og frihandelsavtale med EU og i stedet vendte seg mot Russland.

Men etter hvert har de utviklet seg til en kamp mot korrupsjon og mot en stat som aktivistene omtaler som «lovløs» på grunn av de nye og svært strenge lovene mot demonstrasjoner.

Ikke siden oransjerevolusjonen for ti år siden har situasjonen vært like anspent i Ukraina, og mange spør seg nå om en ny revolusjon er på gang. Men omveltningen i 2004 var fredelig, og ikke en eneste vindusrute ble knust.

Onsdag forsøkte en av lederne for oransjerevolusjonen, Jurij Lutsjenko, å få opprørspolitiet til å endre side.

– Dere beskytter gjengen som har ranet dette landet. Dere pleide å være landets stolthet, men nå er det mafiaen som står bak dere, sa han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus