Harde anklager preget åpningen av Syria-konferanse

Syrias utenriksminister Walid al-Moualem kom med harde anklager mot opprørernes utenlandske støttespillere under åpningen av fredskonferansen i Sveits. Foto: Reuters
Syrias utenriksminister Walid al-Moualem kom med harde anklager mot opprørernes utenlandske støttespillere under åpningen av fredskonferansen i Sveits. Foto: Reuters

Fredskonferansen om Syria åpnet med gjensidige anklager om støtte til terrorister og tydelig uenighet om veien videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Etter nærmere tre smertefulle år med konflikt og lidelse i Syria, er dette håpets dag, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon da han onsdag åpnet konferansen i Montreux i Sveits.

Talerne som fulgte bidro langt på vei til å slukke håpet Ban snakket om, og ordvekslingen bærer ikke bud om noen snarlig forhandlingsløsning på den blodige krigen som hittil kan ha kostet 130.000 mennesker livet.

Blod på hendene

Syrias utenriksminister Walid al-Moualem gikk hardt ut mot opposisjonen, opprørerne og deres utenlandske støttespillere i sin åpningstale og stemplet dem som forrædere og terrorister.

– Folk i dette rommet har blod på hendene, tordnet Moualem.

– Denne konferansen vil ikke lykkes dersom de land som støtter terroristene, og dere vet hvem jeg snakker om, fortsetter å gjøre dette, sa den syriske utenriksministeren.

Han avviste enhver kritikk av regimets hardhendte maktbruk.

– Det er vår plikt i henhold til grunnloven å forsvare det syriske folk mot terrorisme, sa Moualem.

Bakgrunn: Syria-samtaler av sporet før de er i gang

Assads terror

Ahmad Jarba, som representerer eksil-gruppen Nasjonalkoalisjonen, svarte med samme mynt og hevdet at det er Assad og hans støttespillere i libanesiske Hizbollah og Iran som står bak terroren i Syria.

– Hvem tror dere på, spurte Jarba retorisk i sin åpningstale.

Ifølge Jarba bidrar Assad-regimet til å styrke militante islamistgrupper med bånd til al-Qaida ved å bekjempe Syrias frie hær (FAS).

– Vi står både overfor Assads terror og den terror han har tillatt å komme inn i Syria. Vi må renske Syria for leiesoldatene, sa Jarba.

Nasjonalkoalisjonen har liten støtte inne i Syria, men er alene om å representere opposisjonen i fredsforhandlingene.

De innenlandske opposisjonspartiene og gruppene ville ikke delta i Sveits, der heller ikke de militante islamistgruppene som leder an i opprøret er å finne.

Uenige

Heller ikke åpningstalene til USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov bærer bud om noe snarlig gjennombrudd i forhandlingene, som først kommer skikkelig i gang i Genève fredag.

Kerry mener Assads dager er talte og utelukker at den syriske presidenten kan ha noe å si i et framtidig overgangsstyre.

– En mann som har vært så brutal mot sitt eget folk, kan ikke på noe vis gjenvinne legitimiteten og styre videre, sa Kerry.

Lavrov advarte på sin side mot å diktere løsninger for Syria og kritiserte utestengelsen av Iran fra fredskonferansen.

Syrias utenriksminister ga også Kerry svar på tiltale.

– Ingen utenfra, herr Kerry, har rett til å frata en folkevalgt president legitimiteten. Det er opp til det syriske folk å avgjøre hvem som skal styre landet, sa Walid al-Moualem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus