Rekordnivå på pasientskadeerstatning i 2013

REKORDERSTATNINGER: Det har aldri tidligere blitt betalt ut så mye i pasientskadeerstatning som i 2013. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
REKORDERSTATNINGER: Det har aldri tidligere blitt betalt ut så mye i pasientskadeerstatning som i 2013. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I fjor ble det utbetalt over 911 millioner kroner i pasientskadeerstatninger for tabber, feil og svikt på norske sykehus. Det er ny rekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har aldri utbetalt så mye i erstatninger på ett år, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk pasientskadeerstatning (NPE) til VG.

Størstedelen av pasientskadeerstatningene, hele 83 prosent, skyldes svikt hos helseforetakene og kunne vært unngått.

Hele 911 millioner kroner av erstatningene må betales av helseregionene, de kommunale helsetjenestene og staten som må betale, mens resten kommer fra den private helsetjenesten, den fylkeskommunale tannhelsetjenesten og erstatninger etter legemiddelskader.

Les også: Øyelege anklages for å ha gitt pasient dobbelsyn

– Det ble i fjor utbetalt nærmere én milliard i erstatning. Vi snakker om beløp som, hvis skadene ikke hadde skjedd, kunne vært benyttet til god pasientbehandling. Disse skadene vil koste samfunnet langt mer enn den ene milliarden, blant annet i trygd og uførhet, sier Jørstad.

NPE fikk over 5.000 klagesaker i fjor, og tror at mørketallene er store.

Oslo universitetssykehus sto for den største utbetalingsposten på 106 millioner kroner, men oversikten til NPE tar ikke hensyn til pasientvolum, så summene følger i hovedsak størrelsen på sykehusene.

Les også: Pasient tok fyr under operasjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus