– To aktivister drept i Kiev

To demonstranter er drept i sammenstøt i Kiev onsdag morgen, opplyser øyenvitner. Det var intense kamper i byen i formiddagstimene, der demonstranter kastet brannbomber og steiner mot politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uroen i Ukraina:
  • EU og Ukraina hadde forhandlet i flere år om en avtale om samarbeid og frihandel da president Viktor Janukovitsj i november ga beskjed om at han ikke ville undertegne avtalen.
  • Noen uker senere blir det klart at landet i stedet inngår en avtale med Russland, som tilbyr billigere gass og lån.
  • Flere hundre tusen demonstranter har deltatt i protester mot regjeringen siden begynnelsen av desember. De ønsker et sterkere forhold til EU fremfor Russland. Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko er blant opposisjonslederne.
  • De siste to månedene har det vært flere runder med voldelige sammenstøt med politiet. Søndag blusset uroen opp igjen.
  • En ny lov om demonstrasjoner utenfor offentlige bygninger ble vedtatt i forrige uke og trådte i kraft tirsdag.
  • Onsdag morgen ble flere demonstranter drept i sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter i Kiev.

Opprørspolitiet på sin side beskyttet seg med skjoldene sine og skjøt gummikuler og sjokkgranater, såkalte distraksjonsgranater.

En reporter fra nyhetsbyrået Associated Press sier han var til stede og så at to personer ble erklært døde av leger og helsepersonell ved en av de mange barrikadene som demonstrantene har bygget i den ukrainske hovedstaden.

Minst én av de døde skal ha blitt skutt av en av politiets skarpskyttere, opplyser meddemonstranter. Det ukrainske innenriksdepartementet bekrefter ett dødsfall, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

River barrikader

De intense sammenstøtene mellom demonstranter og politi blusset opp onsdag morgen. Ifølge flere internasjonale nyhetsbyråer kaster demonstranter hjemmelagede brannbomber mot politiet, som på sin side forsøker å rive barrikader og spre demonstrantene.

Statsminister Mykola Azarov anklager demonstrantene for å være terrorister som truer livet til vanlige folk i Kiev.

Les også: Ingen vil vike i Ukraina

– Kriminelle handlinger begått av demonstrantene vil bli straffet, tordnet han onsdag.

I morgentimene onsdag brøt opprørspolitiet gjennom demonstrantenes barrikader i Grusjevskij-gaten i sentrum av den ukrainske hovedstaden. Mange regimekritiske demonstranter er også pågrepet, melder ukrainsk TV, som viser hendelsene direkte.

Mystisk SMS

Mandag fikk mange av ukrainerne som deltar i massedemonstrasjonene så vel som andre folk som oppholder seg i områdene der protestaksjonene pågår, en mystisk SMS-melding på sine mobiltelefoner.

«Kjære abonnent. Du er registrert som deltaker i massedemonstrasjonene» sto det å lese i meldingen, melder nettstedet Mashable og avisen The New York Times.

SMS-meldingen var sendt fra et spesielt nummer, 111, men ifølge New York Times er det trolig myndighetene som står bak.

Les også: Omstridt lov forbyr demonstrasjoner i Ukraina

Voldsomhetene onsdag morgen skjer etter en natt som var roligere enn dagene før. Også søndag og mandag var det voldsomme sammenstøt i Kiev og flere hundre mennesker ble skadd i kamper med sikkerhetsstyrkene.

Protestaksjonene i Ukraina begynte i november i fjor, da president Viktor Janukovitsj overraskende sa nei til en omfattende samarbeids- og frihandelsavtale med EU for heller å styrke båndene til Russland.

Les også: Lavrov: – Situasjonen i Ukraina ut av kontroll

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus