Fjoråret var igjen et av de varmeste

Oppvarmingen av jordkloden fortsetter sin langsiktige trend. 2013 var blant de varmeste som er målt siden 1880, ifølge nye tall fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene til NASA viser at gjennomsnittstemperaturen på kloden var 14,6 grader. Det gjør 2013 til det sjuende varmeste året sammen med 2006 og 2009 siden statistikken begynte i 1880.

Sjekk verdensværet i videoen øverst i artikkelen

Temperaturen begynte for alvor å stige på 60-tallet, og menneskeskapt forurensning og brenning av fossile drivstoff har ført til at CO2-innholdet i atmosfæren er på sitt høyeste på 800.000 år, ifølge NASA.

Om ikke tendensen blir snudd, kan vi vente at hvert tiår vil være varmere enn det forrige framover, sier Gavin Schmidt i NASA.

Han ber folk ikke tvile på at klimaendringer er på gang selv om det skulle komme kuldeperioder og andre variasjoner innimellom.

Schmidt peker likevel på at en utflating i oppvarmingen som begynte i 1997, fortsetter. Han og Tom Karl i den amerikanske hav- og atmosfæreadministrasjonen (NOAA) vet ikke hva pausen skyldes, men peker på vulkanutbrudd, forurensning, manglende solstormer og naturlige variasjoner som mulige forklaringer.

Les også: Skyfri himmel i sikte

Klar tendens

– Den langsiktige trenden når det gjelder klima, er svært sterk. Folk har gjerne kort hukommelse når det gjelder deres egen erfaring med været, og den eneste måten vi kan fastslå hva som skjer på lang sikt, er å bruke data, sier Schmidt.

Også NOAA har denne uka offentliggjort data om klimaet.

Sjekk været der du er

De bruker det samme statistiske grunnlaget som NASA, men som følge av en noe forskjellig analysemetode er de kommet til at 2013, sammen med 2003, var det fjerde varmeste året siden 1880.

Alle 13 år i det 21. århundret er blant de varmeste som er registrert, ifølge NOAA. De aller varmeste har vært 2010, 2005 og 1998. Dessuten har hvert eneste år de siste 37 årene vært varmere enn gjennomsnittet.

Les også: Slik var været de siste fem årene

El Niño

En viktig forskjell mellom 2013 og andre varme år det siste tiåret, er at værfenomenet El Niño, som fører til høyere temperaturer langs ekvator, ikke opptrådte.

Men ekspertene mener at El Niño kan komme tilbake i 2014 og dermed bidra til at året vi er inne i, blir enda varmere.

Et annet usikkerhetsmoment er smeltingen av havisen i Arktis, og smeltingen av isbreer som ventes å føre til økt havnivå som truer kystsamfunn over hele verden.

Tom Karl, som er direktør for NOAAs klimasenter, sier at det har vært en betydelig reduksjon i havisen i Arktis de siste 10-11 årene. I Antarktis derimot var det en økning av havisen.

Mens mesteparten av kloden opplevde høyere temperaturer i 2013, var det enkelte regioner der det var kaldere, nemlig sentrale områder i USA, det østlige Stillehavet og Sør-Amerika.

Også 2012 kom seg inn på topp ti lista. Se video under:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus