Meny

Nye arbeidstidskrav kan utløse lærerstreik

TRUER MED STREIK: En av godene i læreryrket er lange ferier, noe som trues og som kan føre til storstreik om ikke lærerorganisasjonene får det som de vil. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsgiverne i kommunesektoren ønsker at lærerne skal spre arbeidsmengden utover året slik at sommerferien blir kortere. Lærerorganisasjonene nekter og er villig til å gå til streik for å beholde dagens ordning.

Siden jul har kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS forhandlet med lærerorganisasjonene om lokal styring av arbeidstiden. Partene står så langt fra hverandre at det kan bety storstreik i forbindelse med vårens lønnsoppgjør, skriver Dagens Næringsliv.

– Utdanningsforbundet er i forhandlinger med KS om arbeidstid for lærere, og KS vil spre arbeidsåret utover flere uker, fra 39 uker til opptil 45, men det er ikke snakk om at lærerne skal få mindre ferie. Lærerne skal ha samme antall arbeidstimer og samme antall ferieuker som før, opplyser spesialkonsulent Anne Karin Sæther i Utdanningsforbundet til NTB.

Frykter dårligere skole

Hun understreker at KS-kravet ikke innebærer at lærerne skal jobbe mer. Antall arbeidstimer skal være nøyaktig som før, men arbeidsåret skal strekkes ut i stedet for å være komprimert, forklarer Sæther, og legger til årsaken til at lærernes sommerferie er lenger enn andres.

– Saken er at lærere jobber mye kveldstid og helg i løpet av arbeidsåret sitt. De jobber 43 timer i uken, mens folk flest jobber 37,5 timer. På grunn av dette har lærerne avspasering i form av mer sommerfri enn andre, sier Sæther.

Utdanningsforbudet frykter at KS-forslaget kan føre til en dårligere skole ved at det åpnes for at kommunene kan kutte i skolebudsjett og lærernes tid til forberedelse og etterarbeid.

Utdanningsforbudet har støtte fra LO og Unio i sitt syn.

Frist fredag

– Forslagene vil utløse innsparinger på skolebudsjettene i blakke kommuner, ikke det motsatte, sier Anne Finborud i Skolenes Landsforening til Dagens Næringsliv.

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied mener forslaget fra KS er et klart angrep på lærernes forhandlingsrett.

KS-direktør Per Kristian Sundnes mener at dagens mulighet for tilpasninger i arbeids- og undervisningstid er nærmest illusorisk fordi lærerne har vetorett.

– Vi ønsker å flytte styringsrett til arbeidsgiverne og gi større mulighet for rektorene til å fastsette arbeidstid, sier han.

Siste frist for partene til å bli enige er fredag 24. januar.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus