Meny

Frp rammet av SV-effekten

Siv Jensens Frp sliter på meningsmålingene og har falt helt siden valget i fjor høst. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringssamarbeidet har allerede begynt å merkes på meningsmålingene for Frp. Partiet synker, akkurat som SV gjorde i den rødgrønne regjeringen, men tidligere enn det SV opplevde.

Meningsmålingene er dyster lesning for Frp-ledelsen. Pilene har pekt rett ned for partiet etter at de inngikk regjeringssamarbeid med Høyre, ifølge Klassekampen.

Ved stortingsvalget i fjor fikk Frp 16,3 prosent av stemmene. Til jul var gjennomsnittet av de forskjellige meningsmålingene nede i 14,1 prosent, og på flere meningsmålinger i januar har Frp opplevd 12-tallet. På en måling utført for NRK 17. januar var partiet sågar nede i 11,7 prosent.

Til forskjell for SV, som også opplevde regjeringsslitasje etter åtte år i den rødgrønne regjeringen, kom Frps nedtur umiddelbart. SV på sin side gikk opp i månedene etter valget i 2005. Først etter nyttår 2006 begynte SV-pilen å peke nedover.

Valganalytiker Jan Arild Snoen, som er tidligere medlem av Frp, ser ikke én eneste sak som kan redde Frp fra å falle enda lenger ned på meningsmålingene.

– Det må i så fall være en eller annen hendelse på innvandringsfeltet, sier Snoen.

Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, mener det man ser nå, er en helt naturlig utvikling der det største regjeringspartiet blir enda større, mens det andre mindre. Flesteparten av velgerne som svikter Frp nå, går nemlig til Høyre.

– Oppslutningen vil øke når vi får vist fram mer av politikken vår, mener Nesvik og avviser at partiet er i ferd med å gå i SVs fotspor.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus