Meny

Russisk jakt på svarte enker i Sotsji og Dagestan

Russiske sikkerhetsstyrker under en operasjon mot militante islamister i Dagestans hovedstad Makhatsjkala. Islamistene truer med selvmordsaksjoner under OL i Sotsji. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske sikkerhetsstyrker frykter selvmordsangrep under vinter-OL og jakter på flere mulige kvinnelige selvmordsbombere, blant dem en som allerede kan befinne seg i Sotsji.

Tirsdag meldte CNN og nyhetsbyrået AP at de har fått se et flygeblad fra politiet som er delt ut til hoteller i OL-byen, der en såkalt svart enke etterlyses.

I flygebladet blir hotellpersonalet bedt om å være på utkikk etter 22 år gamle Ruzanna Ibragimova, som er enke etter en islamist fra Nord-Kaukasus som er drept av russiske sikkerhetsstyrker.

Trolig i Sotsji

Politiet tror åpenbart at Ibragimova kan befinne seg i Sotsji, og at hun kan være involvert i en plan for å gjennomføre et terrorangrep i OL-regionen i løpet av vinterlekene.

Reuters sier på sin side at de har sett et brev fra den russiske etterretningstjenesten FSA til politiet i Sotsji, der det heter at hun kom til byen 11. eller 12. januar fra sitt hjem i Dagestan, 600 kilometer fra Sotsji.

Bilder av Ibragimova, kledd i hijab og lang kjole, har hyppig vært å se på TV og sosiale medier den siste tiden.

Fryktede enker

De såkalte svarte enkene er spesielt fryktet i Russland. De er enker etter drepte islamister som angivelig føler at de ikke har noe å tape og derfor kan ofre seg i selvmordsangrep mot russiske mål. De har fått skylden for flere store terrorangrep.

Etter at Tsjetsjenia ble pasifisert gjennom to kriger, er det Dagestan som er blitt kjerneområdet for islamistiske opprørere mot russiske myndigheter.

CNN melder at det også er delt ut flygeblad til hoteller i Rostov ved Don sør i Russland, der tre kvinner som mistenkes for å ville utføre et selvmordsangrep samtidig med fakkelstafetten mellom 21. og 24. januar, er etterlyst.

Allerede drept

Av de tre såkalte svarte enkene er Zaira Nizamudinova Alijeva allerede drept av politiet i en skyteepisode i Dagestan i helgen der til sammen sju militante skal ha mistet livet.

Hun hadde fått opplæring som selvmordsbomber, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

De andre to, som fortsatt etterlyses, heter Dsjannet Kurbanismailovnija Tsakhajeva og Oksana Albertovna Aslanova.

Bildene på flygebladet viser to av dem med islamske hodeplagg, men i teksten gjøres det klart at det ikke er sikkert de går slik kledd.

Smelte inn

«Mistenkte terrorister kan bruke vanlige klær uten islamske kjennetegn, det vil si at de unngår lange kjoler og hodeplagg, slik at de lettere kan smelte inn i en menneskemengde og få tilgang til store folkeansamlinger uten å vekke oppmerksomhet», heter det i teksten.

Tirsdag skjøt og drepte russisk politi en militant islamist i Dagestan, dagen etter at tre andre ble drept i den urolige republikken i Nord-Kaukasus.

Eldar Magatov var mistenkt for å ha deltatt i flere angrep på russiske mål. Han skal ha vært leder for en opprørsgruppe i Babjurt-regionen i Dagestan, som ligger en tolv timers biltur fra OL-byen Sotsji.'

Frykten øker for angrep

Russiske myndigheter har de siste ukene trappet opp sikkerheten i hele regionen for å avverge mulige terrorangrep under OL som er blitt president Vladimir Putins store prestisjearrangementet.

USA er også sterkt bekymret for sikkerheten under OL og har tilbudt Russland all mulig hjelp. To marinefartøy er også gjort klar i Svartehavet om det skulle bli nødvendig å evakuere amerikanske statsborgere i en krise.

Frykten for angrep økte etter at det søndag dukket opp en video der to menn, som man tror var selvmordsbomberne i to angrep i Volgograd i desember, lover å ødelegge for OL.

«Vi har gjort klar en presang til dere og alle turister som kommer. Hvis OL blir arrangert, vil dere få en presang fra oss som skal hevne alt det muslimske blodet som er spilt,» heter det på videoen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus