Skjebnevalg til EU-parlamentet 22.-25. maiEU til sjarmoffensiv for å få velgere til å stemme i mai

Skjermdump fra sjarmoffensiv på video: Hun lokker til EU-følelse. Bildet: European Union
Skjermdump fra sjarmoffensiv på video: Hun lokker til EU-følelse. Bildet: European Union
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er dama som skal lokke innbyggerne i EUs 28 medlemsland til å se på seg selv som EU-borgere og avgi stemme ved EU-parlamentsvalget i mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjer på EUs internettsider Europeiske valg 2014.

Skritt for skritt gjør EU-landenes eliter EU til en union og gir EU-parlamentet mer og mer makt.

Problemet er at innbyggerne ser ut til å identifisere seg mindre og mindre med EU - i hvert fall etter valgoppslutningen å dømme.

Nå går EU derfor til sjarmoffensiv. EU vil unngå at enda færre skal vise seg som gode EU-borgere og delta i valget på EU-parlament for kommende fem år.

Det stille parlamentsvalget

De som ikke lar seg engasjere av valgsidene, kan la seg overbevise på EU-kommisjonens nye entusiasme-sider på nettet - Vi er Europa - hver dag.

Her inviteres folk også til å delta i videokonkurranse om «det europeiske prosjekt». Temaet er: Hvor europeisk føler du deg? Hvordan har EU forbedret ditt liv?

Anstrengelsene gjøres foran parlamentsvalg i 28 europeiske land om fire måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du ikke hørt om EUs parlamentsvalg 22. til 25. mai, har du det til felles med mange EU-borgere. I EU har interessen for valg til EU-parlamentet sunket hver eneste gang siden debuten i 1979. Da stemte 61,99 prosent av velgerne i den gang ni EU-medlemsland.

Seks parlamentsvalg senere stemte bare 43 prosent av borgerne i de da 27 EU-landene i 2009.

Temaet for videokonkurransen, hvordan EU har forbedret deltakernes liv, kommer kort etter en Gallup-meningsmåling som viser rekordstor misnøye med EUs ledelse. Bare i fire nordlige land mener over 50 prosent av de spurte at de er fornøyd med

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Espen Barth Eide: – Alvorlig risiko

Frykten øker nå for at lav valgdeltakelse kan gi stort gjennomslag for ytterliggående partier og partier som er imot EUs mål om å bli stadig mer overnasjonal.

– Risikoen med EU-valgene siden ikke alle velgere tar det alvorlig, er at mange får en annen atferd - for å protestere, sier forhenværende utenriksminister, nå leder i Verdens Økonomiske Forum WEF, Espen Barth Eide, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du kan få inn mye «andre» - for å si det pent - politiske krefter som bæres inn på forskjellige protestbølger, legger Barth Eide til.

Han har selv mange år bak seg i ledende posisjoner i den europeiske sosialdemokratiske sammenslutningen PES, og der vært med på å planlegge valgkampanjer til tidligere EU-parlamentsvalg.

– Jeg har brukt mye av livet mitt i PES. Det er viktig å ha store partier fordi de tenker helhet. Mens en del fløypartier bare opptatt av sin greie. Det kan svekke EU-parlamentet, framholder Espen Barth Eide.

Slik har stemmetallene gått nedover:

Saken fortsetter under bildetKilde: EU-parlamentet.Kilde: EU-parlamentet.

Kan presidentkamp tenne velgerne?

Det er ikke bare parlamentet som skal velges for fem år. Det skal også det utøvende, byråkratiske organet EU-kommisjonen.

Nytt av året er at at de europeiske partiene kan nominere kandidater til vervet som kommisjonens president. Sosialdemokratene, PES, har utropt tyskeren Martin Schulz til sin kandidat. Så skal parlamentsflertallet komme fram til sin kandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonen håper en slik dragkamp mellom politiske fløyer for å få kommisjonsvervet, kan få bukt med velger-apatien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men, siden EU ikke er et parlamentarisk demokrati, er det opp til EU-landenes stats- og regjeringssjefer å følge parlamentets innstilling, eller ikke.

Det forhindrer ikke at kandidat Schulz også har tro på at hans valgkamp vil engasjere grunnplanet. I et intervju med The Parliament slår han fast det, men også at foregående parlamentsvalg har vært uten særlig verdi for velgerne:

– For første gang vil disse europeiske valgene gi velgerne en mulighet til å se virkelige resultater av deres deltakelse, sier Martin Schulz.

I Sverige prøver myndighetene å få unge velgere til å stemme, ved hjelp av nettsida mittval2014