Syria-samtaler av sporet før de er i gang

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif langer ut mot Ban Ki-moon og hevder at FNs generalsekretær ga etter for press da han trakk tilbake invitasjonen til Iran om å delta i fredssamtalene om Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif langer ut mot Ban Ki-moon og hevder at FNs generalsekretær ga etter for press da han trakk tilbake invitasjonen til Iran om å delta i fredssamtalene om Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Opptakten til den lenge planlagte Syria-konferansen i Sveits er preget av en splittet syrisk opposisjon og utestengelsen av Iran. Håpet om at samtalene vil kunne bringe Syria nærmere fred, svinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvelden før samtalene skulle innledes, gjorde det syriske regimet det igjen helt klart at det ikke er aktuelt å diskutere noe maktskifte.

– Spørsmålet om presidenten og regimet utgjør en rød linje for oss og det syriske folket, sa utenriksminister Walid al-Moualem like før hans forhandlingsdelegasjon ankom Montreux.

– Ingen rører presidentposten, la han til.

– Små sjanser

Heller ikke Assad-regimets støttespillere i Iran ville slutte seg til kravet om at det dannes en overgangsregjering i Syria. Dermed fikk iranerne likevel ikke lov til å delta på konferansen i Sveits.

– Når ikke alle innflytelsesrike parter er representert, vil man heller ikke komme fram til en omfattende fredsavtale. Alle innser at uten Iran er sjansene for å komme fram til en virkelig løsning i Syria ikke veldig store, sier Irans viseutenriksminister Abbas Araqchi.

Les også: Iran får ikke være med på fredskonferansen for Syria

Invitasjonen ble trukket tilbake etter store protester fra USA og en stor opposisjonskoalisjon.

Russland, som sammen med USA har tatt initiativet til fredssamtalene i Montreux, mener Iran bør få plass ved forhandlingsbordet og kaller utestengelsen en tabbe.

– Selvsagt er dette en tabbe, men det er ingen katastrofe. Jeg beklager dette, det bidrar ikke akkurat til å styrke FNs autoritet, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

– Flere runder

En ikke navngitt russisk kilde opplyser til AFP at samtalene mellom det syriske regimet og opprørerne vil vare i sju til ti dager, for deretter å bli fulgt opp med en ny runde. Partene skal møtes i Genève fredag, to dager etter at konferansen åpner i Montreux.

Det er første gang opposisjonen og regimet møtes ansikt til ansikt i forhandlinger. En vestlig diplomat har imidlertid liten tiltro til at dette vil gjøre noen forskjell.

– De som deltar på denne konferansen, bidrar i realiteten til å legitimere regimet i Damaskus. De snakker til Assad-regjeringen på den andre siden av bordet. Så showet vil fortsette, mens Assad blir sittende ved makten, sier diplomaten til Reuters.

Splittet opposisjon

Den syriske opposisjonen har ikke klart å enes om et felles ståsted før konferansen. Dermed er det kun en mindre del av opposisjonen som velger å delta i Sveits.

Opposisjonen som er basert i Damaskus, uteblir, noe også den største grupperingen i Nasjonalkoalisjonen, som er basert i Istanbul, gjør.

Det syriske nasjonalrådet (SNC) vil ikke delta så lenge Assad sitter med makten. Eksperter sier imidlertid at noen av representantene fra SNC fortsatt vil være med i opposisjonsdelegasjonen, og at årsaken til at gruppa offisielt ikke vil være med, er frykt for å miste sin posisjon hvis samtalene mislykkes.

Kaotisk på bakken

Det er nå snart tre år siden demonstrasjonene mot Assad-regimet startet og utviklet seg til en borgerkrig som er blitt stadig mer brutal og kaotisk. I dag kriger ikke bare regimet mot opprørere, men også opprørere mot opprørere.

Både regjeringsstyrkene og opprørerne beskyldes dessuten for krigsforbrytelser. I en fersk rapport gjengitt av avisa The Guardian anklages syriske tjenestemenn for systematiske likvideringer av fanger.

Tre framstående advokater har gått gjennom tusener av bilder av drap og overgrep som er smuglet ut av Syria.

De viser likvideringer av 11.000 fanger, ifølge rapporten. Fotografiene er smuglet ut av en mann som hevder at han har hoppet av fra det syriske politiet etter å ha jobbet som militærfotograf.

Rapporten er skrevet på oppdrag fra Qatar, som sammen med Saudi-Arabia er kjent for å støtte opprørerne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus